FESTIUS AMB OBERTURA AUTORITZADA

Una altra punxada en diumenge obert

El petit comerç i el públic local giren l'esquena a la iniciativa d'obrir per als turistes que visiten la ciutat

Grans cadenes i franquícies a Portal de l'Àngel i passeig de Gràcia es queden soles amb l'obertura i sense públic

cjane35758413 barcelona   2016  10 02  festivo con comercios abiertos en z161002200201

cjane35758413 barcelona 2016 10 02 festivo con comercios abiertos en z161002200201 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

Ahir, diumenge, Va ser un d’aquells dies en què un comprador –o compradora– compulsiu podia complir el somni de tenir una botiga sencera per a ell tot sol, amb la moda de la temporada de tardor-hivern acabada de col·locar als prestatges. Però és difícil pensar que la jornada hagi compensat els propietaris dels negocis, perquè el primer festiu de comerços oberts en zones turístiques després de l’estiu va passar absolutament inadvertit. Tant, que en locals on la vigília,  dissabte, amb prou feines donaven l’abast, a la mateixa hora de diumenge no hi havia ni una ànima.

«Si ho arribo a saber, vinc avui», afirmava Consuelo, veïna de Bar-celona, a El Corte Inglés de la plaça de Catalunya, on havia anat per segon dia seguit i on, a les quatre de la tarda, a la planta baixa hi havia gairebé més dependents que clients. «Als comerciants no els compensa obrir, perquè els barcelonins no tenen interioritzat que les botigues obren en diumenge més enllà de Nadal i l’inici de les rebaixes. I és clar, no hi van», afirmen a Barcelona Comerç, que agrupa els principals eixos comercials de la ciutat i que va considerar la jornada de «nul·la incidència».

Tot just el Portal de l’Àngel i el carrer de Pelai es van salvar de la crema. Ni tan sols el passeig de Gràcia, la zona del Born i la rambla de Catalunya van cobrir l’expedient, i el petit comerç o els comerços tradicionals –com Furest, Bel, La Casa del Llibre i Rabat– ni van obrir. Les grans ensenyes –Zara, Mango, H&M, Benetton i El Corte Inglés– van treballar, però amb força menys visitants que en un matí laborable.

La meteorologia tampoc hi va acompanyar. Els núvols i la xafogor no convidaven a pensar en abrics i jerseis de llana, tot i que al final, la pluja que va arruïnar els festius oberts del maig passat no va arribar a aparèixer.

Botigues de luxe obertes 

Entre l’escàs públic es va poder trobar el típic transeünt que topa amb la persiana oberta i aprofita el dia. «No hem vingut per anar de compres, però bé, hem entrat per veure la moda», explicaven l’Aurora i la Teresa al passeig de Gràcia, on fins i tot el Bulevard Rosa va mantenir tancat. Tan sols les botigues de luxe, i no pas totes, van obrir les portes buscant atraure el turista de creuers. 

Es van veure poques bosses, excepte entre les turistes xineses joves, àvides per entrar a Gucci, Prada i Chanel amb els mòbils a les mans. Aghajan i les seves amigues, de mitjana edat i procedents d’Alemanya, comentaven davant la Casa Batlló que elles preferien veure les obres de Gaudí.

Notícies relacionades

«Comparat amb un dissabte no hi ha ningú. A mi m’agrada perquè així puc atendre bé els clients, però el cert és que hi ha molt poca activitat», va explicar el Juan, dependent en una cadena del Portal de l’Àngel. «És clar que avui encara ha anat millor que l’últim festiu obert al maig. Aquell sí que va ser trist». Diumenge que ve hi haurà una nova oportunitat.

L’edat mitjana, el reclam

L’eix comercial de Creu Coberta, una de les zones incloses en el perímetre autoritzat però més reticent a obrir, va cobrir el diumenge gràcies a la fira medieval que van muntar durant tot el cap de setmana. Les exhibicions d’artistes i artesans, la música al carrer i les disfresses van animar tota mena de comerços a obrir les portes i van convertir l’espai en un «èxit», sobretot a les tardes, segons el president de l’associació de comerciants de Creu Coberta, Luis Llanas. Altres apostes poc convencionals, com ara el Vintage Market, a l’edifici antic de la UB, també van tenir més públic.

Temes:

Comerç