En bici pel món del llibre

Dos joves ciclistes inicien un llarg viatge pels cinc continents per visitar 22 emblemàtiques llibreries franceses

icoy35649423 bicicletas160930201912

icoy35649423 bicicletas160930201912 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

Charlelie Lecanu i Edonard Delbende, que acaben de llicenciar-se en Econòmiques, han recorregut des de París centenars de quilòmetres de vies, carrils, carreteres, camins de carro i senders al costat de rius per arribar al seu primer destí: la Llibreria JaimesVan sortir de la capital francesa el 4 de setembre per arribar a Barcelona tres setmanes després. Aquest és el punt inicial d’una increïble aventura que es diu Cyclopedie, que els portarà en bicicleta a visitar 22 llibreries francòfones repartides pels cinc continents.

«Vam llegir el llibre de Sylvain Tesson 'On a roulé sur la Terre' [Ens desplacem a la Terra], on narra la volta al món en bici que va fer el 1993 amb el seu amic Alexandre Poussin. Tenia 23 anys, com nosaltres. Ell ens ha inspirat a emprendre aquest viatge. Vam quedar amb ell, i ens va dir que apadrinava el nostre projecte, que si fos jove també ho faria», diu Lecanu.

70 quilòmetres diaris

Als protagonistes d’aquesta història els uneix la seva afició per entrar a les botigues de llibres de totes les ciutats que visiten. Al Centre National du Livre, a París, van trobar el mapa amb totes la llibreries franceses del planeta. «Moltes són en països que ens agradaria conèixer però que ara és impossible per qüestions de seguretat, com l’Iran, Síria i Mauritània. En vam triar 22 i vam traçar l’itinerari en cinc etapes: París-Casablanca, Dakar-Cotonou, Buenos Aires-Santiago de Xile, Taipei-Bangkok, passant per Sydney, i Istanbul-París», diuen.

La més dura, sens dubte, serà quan travessin la serralada dels Andes. De mitjana, uns 70 quilòmetres diaris de dilluns a divendres, i els caps de setmana per descansar, conèixer llocs i alimentar la seva pàgina web amb fotos i anècdotes. «En total, més de 16.000 quilòmetres amb les bicis durant 10 mesos per tornar a París, si tot va bé, el juliol del 2017», concreta Delbende.

Recorreran durant 10 mesos  més de 16.000 quilòmetres amb les bicicletes

Notícies relacionades

El pes màxim que porten són 20 quilos. Molt ben calculats. «Una única samarreta de recanvi, menjar, aigua, eines per a arreglar les bicis, una tenda de campanya i el mínim per al necesser». De pressupost, 30.000 euros aconseguits amb el suport de patrocinadors del món editorial. «Però això no cobreix allotjaments, i per tant dormim on podem. A Figueres, uns bombers ens van deixar passar la nit al seu parc. També connectem amb les webs de voluntaris que presten ajuda als ciclistes que emprenen llargs viatges».

Per ells, una llibreria és un negoci difícil a França, on hi ha subvencions, i complicadíssim en molts països. «El treball que fa Montserrat Porta a Jaimes és admirable perquè aquestes llibreries són l’intermediari, la mà amiga entre la cultura francesa i la local. Un gran mestissatge».