UNA HISTÒRIA DE L'EIXAMPLE... el mercat de La Concepció

Aliments amb flors

La llotja del carrer d'Aragó fa 128 anys que ofereix aliments al barri

L'edifici destaca per la seva original estructura modernista

Cèntric 8 El mercat de la Concepció i la seva peculiar estructura.

Cèntric 8 El mercat de la Concepció i la seva peculiar estructura. / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA BARAJAS / BARCELONA

Molt més d'un segle. 128 anys té el mercat de la Concepció (Aragó 313-317), un dels més emblemàtics. El monumental edifici modernista es troba en ple barri de la Dreta de l'Eixample, en uns terrenys que van ser cedits per l'advocat Joan Pla Moreau. Antoni Rovira Trias el va construir el 1888.

L'ajuntament va decidir aixecarlo en aquell emplaçament perquè el barri, majoritàriament burgès, estava cada vegada més poblat i calia millorar els serveis. El nom fa referència a l'església gòtica de la Concepció, situada molt a prop, que havia sigut reconstruïda uns quants anys abans.

L'illa de cases on va ser aixecat ja albergava originalment parades a l'aire lliure des de mitjans del segle XVIII. «En aquella època, el meu besavi era pescador i ja hi venia el producte», explica Alex Goñi, president de l'Associació de Venedors del Mercat de la Concepció. «Quan es va construir el mercat van comprar una parada i ja anem per la quarta generació», afegeix.

Després d'un període de decadència, el 1998 es van finalitzar les obres de reforma de l'interior del mercat. L'estructura es va conservar gairebé íntegrament. L'únic canvi que va experimentar la part exterior va ser que es van substituir els tancaments de làmines de fusta per vidres. «L'estructura era tan bona que en la remodelació es van respectar les bigues de fusta de pi negre de Sòria», afegeix Goñi.

Tallers infantils

Notícies relacionades

L'edifici modernista crida l'atenció per si mateix, però té una característica que el fa diferent dels altres mercats de la ciutat. Dues floristeries alegren el passeig als vianants i donen un toc de color a l'illa de cases. «L'entrada pel carrer de València és un plaer. Veure les plantes i flors m'anima cada vegada que hi passo per davant», comenta Carmen Vázquez, veïna del barri.

El mercat té 60 parades i és molt actiu. Entre setmana hi van a comprar persones grans i els dissabtes la clientela és familiar. Cada dissabte, d'11 a 14 hores, hi ha diferents activitats per als més petits.