Les pluges torrencials a Catalunya provoquen 477 trucades a emergències i 236 incidents

El municipi més afectat va ser Balaguer, on van caure 51 litres en mitja hora i es va inundar el centre

 

  / ACN

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Les pluges torrencials registrades ahir, divendres, a la tarda i nit a gairebé tot Catalunya van provocar un total de 477 trucades als serveis d'emergències, de les quals 236 van derivar en incidents lleus, però cap de greu.

Segons ha informat Protecció Civil de la Generalitat, les tempestes poden tornar a afectar avui les zones del litoral i el prelitoral de Catalunya i podrien ser localment intenses. Així doncs, es manté la prealerta del pla Inuncat per les tempestes, i es recomana extremar les precaucions ja que encara que les precipitacions no s'esperen tan abundants com ahir, està previst que siguin amb aparell elèctric.

Durant la matinada passada el telèfon d'emergències de Catalunya ha rebut 37 trucades relacionades amb les pluges, que se sumen al total de 477 registrades ahir.

La majoria dels avisos s'han donat per importants acumulacions d'aigua al carrer i en soterranis i baixos de vivendes, així com per focs causats pels milers de llampecs que van caure ahir a tot el territori.

Balaguer (la Noguera) va ser la població més afectada per les tempestes d'ahir a la nit, amb un registre de pluja torrencial excepcional de 51 litres per metre quadrats en trenta minuts, i 70 litres acumulats des de les 20.00 hores, que van provocar que alguns carrers del nucli antic de la ciutat semblessin rius. El cabal d'aigua pels carrers va aixecar fins i tot algunes llambordes i va provocar l'ensorrament parcial d'una casa al carrer de la Creu, que no va provocar ferits però que va obligar a reallotjar dues persones en un pis d'emergències. L'ajuntament ha suspès el mercat setmanal previst per avui dissabte davant la dificultat d'accedir-hi per algunes vies afectades.

També es van registrar pluges intenses a Begues, Seròs, Aitona, Riudoms i Ulldemolins, amb entre 20 i 40 litres per metre quadrat en mitja hora.

Notícies relacionades

A conseqüència de les tempestes, l'Agència Catalana de l'Aigua ha activat avisos fluvials a les comarques del Baix Llobregat, Osona i el Garraf (Barcelona), mentre que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha avaluat que no es preveuen cabals de risc als cursos dels rius de la seva competència, que són les conques de l'Ebre.

Contràriament, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer sí que va determinar ahir a la tarda una situació de prealerta al riu Sénia al sud de les Terres de l'Ebre.