del 22 al 25 de setembre

L'escriptor Javier Pérez Andújar serà el pregoner de la Mercè

El cartell que donarà la imatge a les festes és una obra de l'il·lustrador Miguel Gallardo

jcortadellas34808934 160725130728

jcortadellas34808934 160725130728
Javier Pérez Andújar, ahir, en ple Eixample barceloní.

/

2
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

L’il·lustrador Miguel Gallardo (Lleida, 1955) firma el cartell de les festes de la Mercè, una obra amb què rendeix homenatge a la seva filla autista, María. I l’escriptor Javier Pérez Andújar (Sant Adrià de Besòs,1965) serà el pregoner de la festa major de Barcelona, que començarà el 22 de setembre i s’acabarà el dia 25. L’ajuntament escurçarà la durada de les festes (quatre dies, tres menys que l’any passat) i ampliarà i descentralitzarà els escenaris, encara que la Font Màgica de Montjuïc seguirà sent l’escenari del piromusical, que aquest any estarà dedicat a la cançó francesa. París serà la ciutat convidada d’aquesta edició i la seva alcaldessa, Anne Hidalgo, viatjarà per aquesta raó a la capital catalana.

    

NOUS ENCLAVAMENTS / La presentació de l’avanç del programa es va celebrar ahir a la fàbrica de creació Fabra i Coats, en lloc del palau de la Virreina, com era habitual. L’ajuntament ha buscat nous enclavaments, com aquest recinte de Sant Andreu, el parc de la Trinitat, i els voltants de l’antiga Fàbrica Damm, que s’afegeixen als ja tradicionals.

    El cartell de Miguel Gallardo evoca la seva filla María, una noia autista de 20 anys, a la qual l’il·lustrador defineix com un ésser «imprevisible i especial», que et rendeix amb un somriure. Ella és la protagonista del còmic i del documental María y yo, i el seu autor i pare, un referent en la lluita pels drets dels discapacitats. «És un gran regal crear aquest cartell», va considerar Gallardo, que ha dibuixat una noia amb el mateix tallat de cabells i color que María. «He convertit la Mercè en una persona», va definir Gallardo.

    Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, va matisar que el programa de la Mercè del 2016 no renuncia als actes centrals i emblemàtics, com els que acull la plaça de Sant Jaume i el recinte de la Ciutadella. «Però en aquesta edició apostem per estendre les festes al conjunt de la ciutat», va assenyalar Colau. L’elecció de Pérez Andújar respon, segons l’alcaldessa, al fet que aquest any havia de ser «un escriptor o una escriptora», amb motiu que la Unesco va declarar a finals del 2015 Barcelona Ciutat de la Literatura. «Pérez Andújar és un dels millors cronistes del Besòs, una zona de Barcelona que volem que guanyi centralitat», va dir.

Notícies relacionades

LLIBRES I BARRIS / L’autor de Catalanes todos va confessar que sent emoció i responsabilitat. En referència a la ciutat convidada, Pérez Andújar va recordar els dibuixants del setmanari satíric Charlie Hebdo que van morir el gener del 2015 en un atemptat. L’escriptor dedicarà el seu pregó als barris, als llibres, a la cultura popular i a la gent del carrer. «Aportaré alguna cosa en la lluita per la felicitat».

    Jaume Collboni, segon tinent d’alcalde, va destacar que l’amor serà el fil conductor d’aquestes festes, que compten amb el mateix pressupost que l’any passat, 3,5 milions d’euros.