Barcelona recupera el pis de l'okupa convergent

L'equip de govern lamenta que no hi hagi hagut "disculpa ni reprovació" per part del grup de CiU

L'ajuntament tanca quatre contractes amb inquilins de la finca municipal, en què no es pagava lloguer des del 1989

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El cas de Joan Figuerola Borràs, el conseller de districte de CiU a Sarrià-Sant Gervasi a qui l'ajuntament va enxampar ocupant el pis annex al seu, buit després de la mort dels seus inquilins, fa cinc anys, arriba a la seva fi, administrativament parlant. El consistori dóna per recuperada la vivenda, tal com va notificar aquest dimarts al mateix Figuerola, que aviat tindrà nous veïns de replà, probablement, una família en situació de vulnerabilitat social. 

De fet, va ser així com el consistori va constatar que Figuerola i el seu fill, inquilins del 4t 1a del número 12 de la carrer d'Isaac AlbénizIsaac Albéniz, o número 10 de Tres Reis (la finca està situada a la cantonada entre totes dues), havien ocupat el 4t 2a: quan representants municipals van visitar el pis amb l'objectiu d'ubicar-hi una família, es van trobar que algú havia canviat el pany.

DECLARACIÓ A LA GUÀRDIA URBANA

El mateix Figuerola va confessar als seus veïns que va ser ell qui va canviar el pany del 4t 2a. Segons va explicar a la Guàrdia Urbana el 4 de març, el seu fill va ocupar el pis, cosa que va justificar per necessitats econòmiques: va dir que s'havia quedat sense feina. Segons la versió que va donar a representants del Consorci de la Vivenda setmanes després, el 30 de març, el seu fill tenia intenció d'anar a viure al pis, pagant lloguer. Però qui va obrir la porta del 4t 2a a aquests representants va ser Figuerola pare, que sens dubte ja hi havia entrat.

L'ajuntament no anirà més enllà, una vegada ha recuperat la vivenda. Ha intentat notificar la recuperació de la vivenda a pare i fill, però només es va poder fer amb el primer. El fill rebia les cartes al 4t 2a, encara que no hi estava empadronat. No deixa de ser un èxit relatiu en una causa que CiU defensa amb afany a Sarrià-Sant Gervasi: el grup municipal reclama la recuperació de béns públics ocupats: hi ha diversos casos al districte. De moment, s'ha recuperat un pis.

27 ANYS SENSE PAGAR EL LLOGUER

El cas de l'okupa Figuerola va desvelar una altra circumstància peculiar de l'edifici, en què hi ha sis inquilins, inclòs el convergent. El consistori va constatar que fa 27 anys que ningú paga lloguer -amb l'excepció d'una entitat social a la qual es va cedir un pis per cinc anys i que abona 650 euros anuals-, cosa que és fruit de la desídia municipal dels successius equips de govern. La finca va ser expropiada el 1989 per a una reforma que al final no es va fer, però el propietari original va rebutjar revertir l'expropiació.

El propietari, l'ajuntament, no va anar mai més a cobrar el lloguer. Ni va arribar a fer nous contractes. En un moment donat, es va intentar vendre els pisos als inquilins, però el preu exigit, 300.000 euros, resultava desproporcionat i ho van rebutjar.

NOUS CONTRACTES

Dijous passat, representants de l'ajuntament es van reunir amb quatre dels sis inquilins, a qui plantegen solucions individuals de lloguer que es corresponguin amb la seva situació econòmica. Amb ells van acordar dos lloguers vitalicis i dos per un període de cinc anys renovable a cinc anys més. Dos inquilins van rebutjar parlar personalment amb l'Administració municipal, un d'ells, Figuerola, perquè volien una sola solució idèntica per a tots. En el seu cas, seran els seus advocats els que entaularan les converses.

EL CONSELLER

Notícies relacionades

En el terreny de les responsabilitats polítiques, les demandes de l'equip de govern perquè CiU brindi el cap de Figuerola cauen en sac foradat. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, considera greu que no hi hagi hagut “ni disculpa ni reprovació” després que un conseller de districte hagi ocupat un pis, o almenys apadrinat i tolerat aquesta ocupació, i que tampoc informés de l'anòmala situació d'uns inquilins sense contracte ni lloguer, malgrat la seva condició de polític municipal, dins d'un grup que abomina de les ocupacions en general, i de les de propietats públiques municipals en particular.

Pisarello va arribar a demanar a CiU que proposés a l'alcaldessa, Ada Colau, el relleu de Figuerola, aquesta és la fórmula prevista. Però el grup de Xavier Trias es va limitar a donar per bones les explicacions del seu conseller, que, de manera increïble però d'acord amb l'univers màgic que constitueix l'immoble situat a Isaac Albéniz, 12, nega haver ocupat un pis malgrat que la seva família va demostrar tenir les claus al retornar-les. Pel partit, l'assumpte només afecta Figuerola júnior.