CONTROVÈRSIA POLÍTICA

La formació de Colau veta l'aposta de Collboni per a l'àrea de Cultura

Barcelona en Comú rebutja que Xavier Marcé sigui comissionat pel seu vincle amb la patronal teatral catalana

El regidor socialista assumirà personalment les funcions del vetat mentre Colau nega que el veto origini una crisi

icoy1809479 barcelona  16 04 2004     exit   xavier marce  dir160516190034

icoy1809479 barcelona 16 04 2004 exit xavier marce dir160516190034 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / TONI SUST / BARCELONA

Jaume Collboni, el líder municipal del PSC que serà el segon tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, ha hagut de fer marxa enrere i retirar el nomenament de Xavier Marcé com a comissionat de Cultura. El motiu d'aquesta rectificació és el veto a la designació de Marcé per part de les bases de Barcelona en Comú, la formació de l'alcaldessa, Ada Colau, que al·leguen "la seva falta de parcialitat" en el terreny cultural a l'estar vinculat amb Adetca, la patronal de les empreses teatrals catalanes de la qual és president.

"Surto de la foto. No seré el comissionat de Cultura. No tinc cap interès a posar en perill un pacte d'esquerres, i per això he demanat a Collboni que no faci d'això una guerra, encara que no acabo d'entendre el rebuig de Barcelona en Comú cap a mi", ha manifestat Marcé.

El PSC ha enviat aquest dilluns un comunicat en què informa que, després del veto a Marcé, la direcció política dels àmbits de Cultura i d'Innovació dependrà "directament" del seu titular, Collboni, i que no pensa realitzar un altre nomenament fins que s'hagi ratificat de forma definitiva l'acord amb Barcelona en Comú, amb qui emprendrà un govern d'esquerres. En definitiva, de moment no hi haurà un nou comissionat de cultura.

Colau, en viatge oficial a Nova York, va negar que el veto a Marcé fos la primera crisi de la seva flamant coalició amb el PSC. "Jo no parlaria de crisi", informa Idoya Noain. "Al contrari, estem treballant des del consens. I evidentment pot haver-hi diferències i conflictes, però això no s'ha de de veure com una crisi", va declarar.

PREACORD

La primera baixa arriba abans que la guerra hagi començat formalment. Perquè Marcé cau de l'àrea que anava a ocupar gràcies a un acord entre Barcelona en Comú i el PSC que encara és un preacord: les militàncies d'un i un altre partit han de ratificar-ho aquesta setmana mitjançant votació.

Notícies relacionades

El pacte ha sigut un part. Fa mesos que Ada Colau proclama la necessitat d'ampliar el govern municipal amb forces d'esquerra. La necessitat de comptar amb una ampliació pressupostària per comptar amb nous projectes, entre els quals incloure les demandes de futurs socis, va aparcar la concreció d'un pacte fins que va ser aprovada una modificació de crèdit sobre els últims pressupostos de l'alcalde Xavier Trias, els del 2015, prorrogats.

Però la madeixa d'aliances va endarrerir aquesta aprovació, quan la CUP es va mostrar indignada perquè mentre que Colau va permetre al PSC i ERC exhibir projectes fruit de la seva aliança, Barcelona en Comú poc més o menys va donar per fet que els anticapitalistes no s'atrevirien a tombar la modificació votant-hi en contra, com CiU, el PP i Ciutadans. La CUP va obligar a ajornar un ple i renegociar partides, per abstenir-se, entre crítiques, en el segon ple extraordinari que es va convocar per a la votació pressupostària.

Una vegada superat aquest escull, BC i el PSC van accelerar i van acabar presentant el seu acord divendres passat. Per aleshores, ERC ja feia dies que clamava contra aquest acord. No cal dir la CUP.

Un gat vell de la política cultural

Actualment és president d'Adetca, la patronal de les empreses teatrals catalanes, i vicepresident de l'empresa Focus, el principal operador privat en el sector de les arts escèniques, en què ja va treballar com a director general d'estratègia des del 2001 al 2003. També és vicepresident de la Federació espanyola d'associacions d'empreses de teatre.