DISCURS DE L'ALCALDESSA

Colau recorda a l'ONU la "fortíssima crisi de legitimitat de les institucions" i demana més cooperació

Mostra la seva "profunda vergonya" per l'actuació d'Europa amb els refugiats

 

  / EFE / MIGUEL RAJMIL

1
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

L'escenari pot canviar però el discurs de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no varia i aquest dilluns ha ressonat a les Nacions Unides. Elegida per parlar en nom de les ciutats europees en unes sessions preparatòries d'una conferència sobre desenvolupament urbà, l'alcaldessa ha recordat que “les institucions estan patint una fortíssima crisi de legitimitat a escala local, regional, estatal i també supraestatal” i també ha alertat que “la ciutadania percep les institucions com molt llunyanes perquè massa vegades es posen excuses burocràtiques i no es dóna resposta a les necessitats més bàsiques”.

El seu discurs de debut a l'ONU no ha sigut, tot i aquesta alerta, pessimista. Al contrari, Colau ha parlat amb entusiasme del moment actual i ha esmentat des del moviment zapatista o les protestes de Seattle fins a la primavera àrab o el 15-M i els indignats, i ha assegurat que “no hi ha millor notícia per a la democràcia que una ciutadania compromesa, responsable, que aixeca la veu per exigir més i millor democràcia”.

Notícies relacionades

Aprofitant també l'altaveu i els interlocutors internacionals, Colau ha enviat un missatge dur contra les polítiques europees davant la crisi dels refugiats. “Necessitem que ens ajudin per convèncer els estats d'Europa a canviar radicalment les polítiques que s'estan fent”, ha dit a l'ONU l'alcaldessa, que ha parlat de “profunda vergonya” per unes polítiques que, ha dit, “no són pròpies de ciutats i d'estats que vulguin ser del primer món i exemple de democràcia i drets humans”.

Així mateix, ha reiterat la voluntat de Barcelona de ser ciutat d'acollida i refugi i ha apostat per “compartir entre tots la responsabilitat de reubicar, acollir i integrar les persones que truquen a la nostra porta fugint de la misèria i de la guerra”.