Benvingut míster Li

Els 2.500 xinesos de vacances regalades pel Grup Tiens ja són a Barcelona

chinos-de-vacaciones-en-barcelona / JOAN CORTADELLAS

chinos-de-vacaciones-en-barcelona
33803667 60
33803703 60
cmontanyes33803665 barcelona 2016  05 07  la marea china desembarca e160508165952
cmontanyes33803754 barcelona 2016  05 07  la marea china desembarca e160508170000
cmontanyes33806087 barcelona 2016  05 07  la marea china desembarca e160508165938
cmontanyes33806079 barcelona 2016  05 07  la marea china desembarca e160508165945

/

3
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz
Rosa Mari Sanz

Periodista

ver +

Diumenge a les 11.45 hores, les portes d'un AVE procedent de Madrid s'obrien a Sants Estació i deixaven veure desenes de somrients xinesos dient hola amb les mans. Saludaven els nombrosos mitjans que els esperaven a l'andana com si fossin estrelles del rock. Era la primera tanda dels 2.500 millors empleats del Grup Tiens, una de les principals empreses de la Xina, que arribava a Barcelona després de passar per Madrid en una visita a Espanya pagada pel propietari de la firma, el magnat Li Jinyuan. Des d'aquest diumenge fins dimarts, quan tornaran al seu país, aquests treballadors disfrutaran a la capital catalana d'un complet programa d'activitats culturals i lúdiques.

Només d'arribar, els empleats, vestits amb una samarreta blava corporativa en què posava 'Hola España' i una gorra a joc, s'han dirigit amb una organització gairebé militar cap a la desena d'autocars que els esperaven prop del parc de l'Espanya Industrial. No han deixat de dir amb entusiasme, de manera individual i a cor, "¡Hola!" , possiblement l'única paraula que coneixen en espanyol, i "¡Xie xie!" (gràcies). L'arribada d'aquest megagrup (al primer AVE l'ha seguit un altre exclusiu per a aquests empleats i dos més que han ocupat parcialment) ha obligat a reforçar el personal d'Adif tant a l'interior com a l'exterior de l'estació, així com la presència d'agents de la Guàrdia Urbana.

UN PROGRAMA ATAPEÏT

El grup estarà a la capital catalana només fins dimarts, i per això el programa és atapeït. Després del trasllat als seus hotels (estan distribuïts en prop d'una desena d'establiments), els primers a arribar han pogut començar les visites programades abans de les dues del migdia. A aquesta hora ja eren visibles nombrosos d'ells a la plaça de la Sagrada Família a l'espera que arribés el seu torn per accedir al temple. Tenen entrades reservades durant tota la tarda. També visiten aquest diumenge (i dilluns) el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Un altre dels punts clau és l'edifici de la Pedrera, ple durant tota la tarda d'autocars aparcats als carrers de Provença i Pau Claris. No obstant, els treballadors premiats no tenen previst accedir a l'edifici de Gaudí, i per això la majoria estan aprofitant aquest festiu de comerços oberts al centre per fer compres.

Perquè encara que els turistes xinesos no entrin a les llistes de les nacionalitats que més arriben a Barcelona, sí que estan començant a despuntar com els que més diners hi deixen. Ja el 2014 van ingressar en el 'top 10' de les nacionalitats que més divises van deixar a la capital catalana, una tendència que ha anat creixent. La passió pel 'shopping' també n'ha portat molts aquest diumenge a la Roca Village, unes instal·lacions en què s'han disposat cartells i mapes en xinès i hostesses que parlen el idioma per ajudar-los.

Ja el 2014 els xinesos van entrar  de les nacionalitats que van deixar més divises a la capital catalana, una tendència que ha anat creixent

El dia que probablement passin menys desapercebuts pel centre, si és que això passa en algun moment, serà dimarts, quan entre les 9.30 i les 11.00 hores passejaran pel casc antic de Barcelona. Aquest dia sortiran de manera escalonada des de l'aeroport del Prat, no sense abans haver passat també per El Corte Inglés (a Madrid van tancar una visita privada, cosa que aquí no s'ha produït, encara que els esperen també en grups) i per la botiga oficial del Barça.

Les xifres d'aquesta moguda mostren el poder del regal. L'empresa ha invertit uns 20 milions d'euros en el conjunt d'un viatge per al qual s'han llogat 20 avions, s'han reservat 1.650 habitacions d'hotel i s'han mobilitzat 70 autocars.

En la seva visita a Madrid, i a falta d'afinar les dades finals, l'ajuntament preveia que deixessin uns quatre milions d'euros. El coordinador general d'alcaldia, Luis Cueto, estima una despesa "d'uns 1.000 euros diaris per cada treballador", una xifra molt alta tenint en compte que es tracta de treballadors, no de visitants rics. A Barcelona, en canvi, l'ajuntament no s'ha pronunciat, ja que es tracta d'una visita privada.

Pocs d'aquests hipotètics 1.000 euros diaris, no obstant, van rascar al municipi madrileny de Moralzarzal, on prop de 2.000 treballadors van anar aquest divendres a un espectacle taurí sense sang. Segons sembla, els bars i botigues que els esperaven amb els braços oberts van viure un 'Benvingut Mr. Marshall' en tota regla quan el grup se'n va anar sense fer a penes desemborsament.

Notícies relacionades

A Barcelona, Salva Vendrell, president de la Fundació Barcelona Comerç, és més optimista, ja que aquesta visita té el valor afegit de la promoció de la marca Barcelona. "Entenem que la seva presència tindrà poca incidència en el comerç de proximitat, ja que és un perfil que va a botigues globals i ve molt organitzat a l'hora de fer les compres. Però és inevitable que hi hagi incidència, és un perfil de client molt interessant", ha explicat a aquest diari.

De moment aquest diumenge, acabats d'arribar, se'ls ha vist amb poques bosses.

Temes:

Xina Turisme