CONFLICTE LABORAL EN TMB

Nova onada de vagues al metro de Barcelona per dimarts i dimecres

L'empresa recomana buscar transports alternatius durant les hores punta del dia

L'atur coincideix amb la fira Alimentaria després de les mobilitzacions durant el Mobile i el Barça-Madrid

 

  / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El metro de Barcelona inicia dimarts la tercera onada de vagues des de començament d'any. La plantilla està immersa en una negociació del conveni col·lectiu que es troba en una situació d'absolut estancament, en què ni el comitè d'empresa ni la direcció de TMB cedeixen des del gener. Els plats trencats els pagaran els usuaris, que entre les 8 i les 10 hores i de 17.45 a 20 hores, amb serveis mínims del 50%, i entre les 20.00 i les 21 hores, amb un tren de cada tres, hauran de buscar alternatives per no veure alterada la seva rutina. L'aturada, a més, coincideix, i no és per casualitat, amb la fira Alimentaria, una de les cites econòmiques més importants de l'any per a la capital catalana.

Dimecres també està previst que el metro funcioni al 30% entre les 9 i les 15 hores. Aquest mateix dia, els treballadors estan convocats a una manifestació a les 10.30 hores que anirà de plaça d'Urquinaona fins a Sant Jaume, on faran sentir la seva veu davant l'Ajuntament de Barcelona. TMB considera que els serveis mínims dictats per Treball seran “insuficients per absorbir la demanda normal de les franges d'afectació, sobretot en l'hora punta de dimarts al matí, quan se solen registrar unes 200.000 validacions a la xarxa de metro”. L'empresa recomana buscar alternatives durant els moments de més afluència de viatgers. 

"ESTRATÈGIA AGRESSIVA"

Notícies relacionades

Antonio Ceballos, president del comitè d'empresa, assegura que l'empresa manté una “estratègia molt agressiva, sense oferir res de nou des de fa setmanes”. Els treballadors van posar com a condició per aturar la vaga que la companyia pagui de mitjana 35 euros per treballador al mes, proposta que, segons el representant sindical, va ser rebutjada. La plantilla està convocada a una assemblea el 5 de maig per decidir futures mobilitzacions que, si es manté el conflicte laboral, inclourà sens dubte noves jornades amb el metro a mig gas. Ja van parar a finals de febrer durant el Mobile World Congress. I el cap de setmana del Barça-Madrid. “Veient la situació radicalitzada de l'empresa, també a la força haurem de radicalitzar-nos nosaltres”, sosté Ceballos, que està convençut que a l'empresa “li estan costant més les vagues que el que demanen els treballadors”. 

Les vagues protagonitzades pels treballadors i els talls per obres a les línies 4 i 11 han provocat un descens del 2,5% de passatgers en el servei de metro de Barcelona durant el primer trimestre de 2016, cosa que equival a gairebé 2,4 milions de viatgers menys en comparació amb el mateix període del 2015, segons ha informat avui l'Àrea Metropolitana de Barcelona. L'AMB ha apuntat que el descens del 2,5% en el nombre de viatgers evidencia la repercussió dels episodis de vaga del mes de febrer i els talls per obres a les línies 4 i 11 entre els dies 19 i 28 de març. Per contra, el servei de bus, en aquest mateix període, ha crescut un 2,16%.