ÈXIT DE LA MEDIACIÓ A L'ÀREA METROPOLITANA

Reparar l'ensopegada d'un 'botellon'

El servei de mediació ajuda dos xavals a canviar una multa per tasques per a la comunitat

jgblanco33052767 el prat de llobregat 4 3 2016  l ajuntament d el p160304223304

jgblanco33052767 el prat de llobregat 4 3 2016 l ajuntament d el p160304223304

1
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / EL PRAT

Carlos Lozano (a la foto, a la dreta) i Carlos Rodríguez tenen 17 i 21 anys, aquella edat per explorar noves sensacions i trobar un espai allunyat de les normes adultes. I si per a això cal embarcar-se en un botellon al parc del barri, doncs es fa. Aquest era el guió previst una nit de gener fins que la Policia Local va trastornar els plans del grup d’amics. Multa de 100 euros a l’instant i baixada sobtada pensant com afrontar el pagament i avisar a casa de l’ensopegada. Si hi havia algú especialment preocupat aquest era Lozano, menor d’edat, a qui els agents van informar de l’opció de recórrer al servei de mediació per eixugar el seu deute.

Notícies relacionades

«A casa no passem penúries, però tal com està el panorama no és agradable demanar a la meva mare que s’oblidi de 100 euros. Si som prou grans per beure alcohol també ho hem de ser per afrontar-ne les conseqüències», explica Lozano. Reflexions a les quals ha arribat després de tres sessions al servei de resolució de conflictes del Prat, on van fer veure als xavals l’error que havien comès. «Ens van ajudar a conscienciar-nos que no només ens fem mal a la salut, sinó que perjudiquem el nostre entorn, a l’embrutar l’espai i afectar el descans dels veïns», diu Rodríguez.

Una vegada encaixada la magnitud de la tragèdia i orientats pel servei de mediació, els dos nanos es decideixen a escriure al consistori per explicar els fets, demanar disculpes per la seva «irresponsabilitat» i mostrar el seu penediment sobre una situació que asseguren que no es tornarà a produir. En la missiva, ofereixen així mateix un parell d’alternatives amb vista a reparar el seu error: col·laborar amb l’equip de mediació a divulgar les seves activitats o fer xerrades a xavals de la seva mateixa edat per mirar de conscienciar-los de les conseqüències de l’abús d’alcohol. «Esperem que l’ajuntament entengui que els diners no es poden comparar amb la nostra voluntat d’aprendre i fer bé les coses», subratlla Lozano.