Un tros de 'Pet sounds' a Barcelona

La botiga Darthy té a la venda un amplificador com l'usat per Brian Wilson per mesclar la seva obra mestra

L'establiment està especialitzat en aparells de segona mà de l'edat d'or de l'alta fidelitat

jcortadellas33054582 barcelona   barcelones    04 03 2016   barcelona  160308112935

jcortadellas33054582 barcelona barcelones 04 03 2016 barcelona 160308112935 / Joan Puig

3
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les vendes d’àlbums de vinil van tocar fons als Estats Units el 1993 amb 300.000 unitats despatxades. El format estava més mort que viu. El CD regnava suprem. Les vendes van augmentar tímidament fins a arribar al milió d’exemplars el 1996 i una mica més amunt, una mica més avall, es van quedar així fins al 2007. El gràfic era el d’un coma profund.

    Però el 2008 es van vendre 1,9 milions de còpies. I el 2012, 4,6. I el 2015, 11,9. El gràfic és el de la fugida de la Nòvia de la tomba a Kill Bill. Volum 2. Taüt i terra han quedat enrere. Fi de l’èpica. L’elapé no pot aspirar ni de broma a recuperar el ceptre katana perdut, els seus números són insignificants al costat dels de la música digital, i del CD, l’usurpador que el va enterrar viu, no val la pena venjar-se’n perquè ja ha sigut ajusticiat pel poble: les seves vendes cauen en picat, i el que ha de venir encara.

Millor un vinil que un CD

Comences a obsessionar-te amb el so i acabes com Joe Meek, el genial productor que va assassinar la propietària de casa seva i es va suïcidar el 3 de febrer del 1967, en el vuitè aniversari de la mort del seu ídol, Buddy Holly. No és qüestió de perdre la xaveta amb un assumpte esotèric, de manera que accepta com a article de fe que en igualtat de condicions (no només equips reproductors de la mateixa qualitat i prestacions sinó també gravacions fetes específicament per a cada sistema) sona millor un vinil que un CD. En la música digital no hi perdrem ni un segon.

    Darthy és una botiga ancorada en els temps en què el so importava, quan tenir un equip d’alta fidelitat a casa era un signe de distinció bastant estès. Les dècades del 1970 i el 1980 van ser l’edat d’or d’aquells aparells, i les minicadenes, el principi del final. 

    Si ara vols un equip d’alta fidelitat (high end, en l’argot actual) pots estalviar molt per comprar-te’l nou en una de les comptades botigues que en venen o adquirir-lo de segona mà a Darthy, on tampoc els regalen però ja és una altra cosa. «Abans les marques competien per veure qui la tenia més llarga –assegura David Clemente, propietari de l’establiment al costat del seu germà Álex–. Ara competeixen per veure qui fabrica més barat».

    Una part de l’aparador està dedicada als amplificadors de vàlvules McIntosh. Entre ells hi ha un model 240, el que va utilitzar Brian Wilson durant la mescla de Pet sounds. Paraules majors. Un tros de gran història del pop a Barcelona.

    La joia dels giradiscos a la venda és un Thorens 124 MK2. Pesa una barbaritat i costa 1.800 euros. «Ja no es pot fabricar una màquina com aquesta: tindria un preu prohibitiu», explica l’Álex. El pes compleix la funció d’aïllar la reproducció de qualsevol vibració. El motor és «tan bo que podria fer girar el plat ininterrompudament durant tres mesos sense cap problema ni variació de la velocitat», en paraules de l’Álex.

Eina de treball

Atenció també al Vieta 6900, un monòlit amb base de marbre davant del qual cal agenollar-se: perquè és una màquina fabulosa i perquè es va fabricar a Barcelona, concretament al carrer de Bolívia del Poblenou, on Vieta tenia la seu. Jaume Figueres, enginyer de Vieta, firma cèlebre sobretot pels seus altaveus i introductora de l’alta fidelitat a Espanya, és amic de la casa.

    Tòtems al marge, a Darthy hi ha bons tocadiscos assequibles. Els més sol·licitats són els Technics. I també els que més els porten a reparar. «Són una excel·lent eina de treball» per a discjòqueis, asseguren els germans Clemente. Encara es fabriquen, però nous costen un ull de la cara.

Notícies relacionades

    Sí, a Darthy han notat un augment de clients joves enlluernats pel vinil.

    Amplificadors amb fins a 17 palanques i comandaments com el Pioneer SA 8800 i altaveus que despentinen i poden ser el moble més bonic de casa teva completen l’oferta. Aquests artefactes es poden reparar i a Darthy ho fan.