Barcelona, en companyia canina

Bars, llibreries, perruqueries, galeries d'art... permeten l'entrada de mascotes

icoy32819362 barcelona  barcelon s  16 02 2016     sociedad  re160216164045

icoy32819362 barcelona barcelon s 16 02 2016 sociedad re160216164045 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona és una ciutat canina. Ho afirma Micaela de la Maza, buscadora oficial de llocs caninament simpàtics amb llibre i web (SrPerro.com) en el seu haver que ho confirmen. Bars, botigues, galeries d’art, restaurants, perruqueries... on els humans són rebuts amb un somriure i els gossos amb una carícia. «Aquí la gent és tolerant, en general no hi ha tants recels com en altres ciutats», afirma amb coneixement de causa. No en va, De la Maza i el seu Colega, així es diu el millor amic de l’home que té com a mascota, es dediquen a recórrer el país de nord a sud buscant llocs dog friendly. I a Barcelona n’hi ha un munt. Tants que un pot passar tota una jornada d’oci en companyia del seu gos amb una sola preocupació al cap: que el gos no agafi una indigestió. Perquè si una cosa tenen tots els llocs amb tirada pels éssers de quatre potes és una bossa amb llaminadures canines.

«Servim els gossos abans que les persones perquè com que no parlen no es queixen». Guau per Antoni Varón, el propietari del Bar Nostàlgic, un agradable lloc al carrer de Viladomat que abans de celler va ser botiga de videojocs. Aigua i galeta canina, i tapa i canya humanes. Lloc perfecte per arribar en companyia canina després d’una passejada per Sant Antoni amb parada obligada en una de les llibreries més indies de Barcelona, la Calders. Allà no donen galeta però conviden els gossos a les presentacions. Va passar amb una reedició d’A l’oest de Roma, de John Fante. La portada del volum l’ocupa un gos igual que el d’un dels clients habituals que a més és fan de l’escriptor italoamericà. Dit i fet. Client, gos i presentació. «Va ser un èxit», afirma Isabel Sucunza, una de les sòcies de la llibreria.

Una mica d’hedonisme

Més oci i una mica d’hedonisme en companyia canina és possible. Anar a la perruqueria perquè el deixin a un amb els cabells al seu lloc portant la seva mascota és més complicat que portar la mascota perquè li arreglin el pelatge. Però hi ha La Mano Loca, la perruqueria que regenta Nico Feret al Raval i en què un es pot trobar Lola, un immens però afectuós creuament entre golden retriever i llebrer rus, si abans no avisa. Vaja, que Nico arregla l’agenda de Lola en funció de l’agenda dels seus clients canins. «Molts vénen amb el seu animal i a vegades és millor que no coincideixin tots», explica rient. Cristina Ramos, habitual de la perruqueria, es va deixar dilluns el seu amic a casa, però avisa que al seu local de tatuatges i pírcings, VR Tattoo, els gossos també són benvinguts. Encara que per qüestions sanitàries no poden passar de la botiga. No és discriminació canina, el cartell d’entrada al saló de tatuatge ho deixa ben clar: «Prohibida l’entrada a persones i animals». En els dos llocs, per descomptat, aposten per les galetes canines.

Notícies relacionades

L’art també hi entén de gossos. ¿Qui no recorda el famós gos que sodomitzava l’activista boliviana Domitila Barrios, que al seu torn feia el mateix amb el rei Joan Carles? L’escultura va comportar dimissions al Macba. Però només els pigall van tenir opció de veure-la. Per qüestions de seguretat a l’edifici de Richard Meier només es franqueja l’entrada als gossos guia, però això sí, els rep amb un plat per beure i menjar. Més fàcil ho tenen els que es mouen amb quatre potes en algunes galeries d’art, com a 3 Punts, on aquests dies es pot disfrutar del treball d’Efraïm Rodríguez caninament acompanyat.

Però no tot són flors per a una de les ciutats més canines. També hi ha carències: «La falta de parcs i zones verdes on els gossos puguin córrer i anar deslligats». Aquesta és, segons De la Maza, l’assignatura pendent. A banda d’això, Barcelona passa la prova canina amb notable. Encara que no tot és bona convivència. El mateix dia de la passejada amb mascota, hi va haver altercat caní al carrer de Villarroel. El gos d’una adolescent va decidir alleujar-se a la porta d’un pàrquing. Ni rastre de bossa per recollir el regal. I sí de presència de veïns. Se’n va armar una de grossa amb atac a l’incivisme de la mestressa però amb amnistia per al gos. Doncs això, Barcelona, ciutat canina.