BARÒMETRE MUNICIPAL DE DESEMBRE

La gestió política municipal de Colau preocupa més que mai a Barcelona

Trias guanya l'alcaldessa en valoració però BC puja en intenció de vot i CIU baixa i és superada per ERC

Els manters apareixen per primera vegada entre els principals problemes i el turisme genera menys rebuig

dcaminal32265931 barcelona 29 12 2015  ada colau i eduardo pisarell151229131225

dcaminal32265931 barcelona 29 12 2015 ada colau i eduardo pisarell151229131225

5
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gerardo Pisarello sap esquivar bé els assumptes espinosos. Potser és per les seves taules com a professor de Dret Constitucional. El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona ha valorat aquest matí amb total cautela el baròmetre municipal semestral, en què, a grans trets, Barcelona en Comú segueix guanyant amb comoditat les eleccions, la ciutat va millorant, però compte amb l'atur; la gestió política municipal preocupa més que mai, apareix per primera vegada la inquietud pels manters i, compte amb la dada, l'alcaldessa Ada Colau se situa en valoració per sota del seu predecessor en el càrrec i cap de l'oposició, Xavier Trias.

El govern municipal del canvi i la nova política no ho ha sigut tant a l'hora de desgranar el resultat d'aquestes 800 enquestes realitzades abans de l'inici de la campanya electoral de les generals del 20 de desembre. Pisarello ha instat a llegir el baròmetre sota el prisma del "cicle electoral molt intens i convuls” que travessa el país. “S'està governant la ciutat amb acceptació important per part de la ciutadania”, ha explicat, abans de cedir una certa “preocupació de la població per l'escenari d'inestabilitat política”.

COMPTE AMB LA NETEJA

Això es tradueix en un inquietant augment del nombre d'enquestats que assenyalen la gestió política municipal, un 5,3% del total, com a principal problema de la ciutat (se situa en quarta posició), quan en la sèrie històrica des del 2011, aquesta dada amb prou feines havia superat el 2%. Hi ajuda el govern més fràgil de la història de la democràcia a la capital catalana, amb 11 de 41 regidors, cosa que està obligant l'equip d'Ada Colau a fer moviments precisos per poder tirar endavant el seu programa electoral. En la pregunta concreta sobre la valoració de la gestió del consistori, els que la consideren bona o molt bona han baixat en sis mesos del 52% al 43,3%, i els que la titllen de dolenta o molt dolenta han pujat del 21,9% al 25,5%.

En l'apartat de problemes també despunten la neteja, que passa de l'1,6% al juny a l'actual 5,6% o la contaminació, que escala del 0,9% al 2,9%. També puja la inseguretat, del 3,4% al 4,3%.

La desigualtat preocupa

Tots els baròmetres solen incloure unes preguntes d'actualitat. En aquesta ocasió, el govern ha volgut consultar a la ciutadania sobre les desigualtats econòmiques entre els barris de Barcelona, una de les prioritats de Barcelona en Comú. Gairebé el 80% dels entrevistats considera que la bretxa monetària en la capital catalana és alta o molt alta, i el 78,3% creu que la societat no dóna les mateixes oportunitats a todo el mundo, per un 13,5% que opina que les persones tenen diferents capacitats. De la mateixa manera, el 87,4% recolza la idea de que les administracions actuïn per contrarestar les desigualtats econòmiques entre ciutadans. Por el contrario, un 43,6 es mostra d'acord amb la idea de que l'existència d'un cert nivell de desigualtat monetària és normal.

Per contra, baixa el percentatge dels que assenyalen l'atur com a principal escull de Barcelona (segueix en primer lloc però decau del 31,9% al 24%) o el turisme (del 5,3% al 3,8%). Apareix per primera vegada el fenomen de la venda ambulant i els manters, amb un tímid però significatiu 1,3%. Pisarello ha llançat pilotes fora i s'ha limitat a repetir la tesi del govern sobre aquest assumpte: això no s'arregla per la via policial i és un sector de la població vulnerable i un símptoma de la desigualtat a Barcelona. Tant CiU com el PP, una vegada conegut el baròmetre, han expressat la seva intranquil·litat davant la irrupció d'aquesta dada.

HOMENATGE A L'EXALCALDE

Xavier Trias arrabassa a Colau el primer lloc en la classificació de valoració de líders municipals. Aconsegueix un 5,4, empatant amb la seva pròpia nota més alta, aconseguida el setembre del 2011, pocs mesos després que CiU desallotgés el socialista Jordi Hereu de l'alcaldia. Colau passa del 5,8 al 5,2 i perd així la primera posició. Malgrat no ser habitual que el cap de l'oposició estigui al davant de l'alcalde de torn, Pisarello ha evitat aprofundir en les causes, encara que ha admès que la ciutadania brinda “un cert reconeixement a Trias”, cosa que, ha postil·lat, és habitual que succeeixi amb els exalcaldes. Una manera elegant d'identificar-lo amb el passat.

En tercera posició se situa Alfred Bosch (ERC), que aprova raspat amb un 5,1. El segueixen Jaume Collboni (PSC), amb un 4,8; María José Lecha (CUP), un 4,5; Carina Mejías (Ciutadans), amb un 3,6, i Alberto Fernández Díaz (PP), que tanca la llista amb un 3,1, la seva nota més alta en any i mig. 

PUNTAL D'EN COMÚ PODEM

Sobre el paper de Colau en la política, el primer tinent d'alcalde s'ha referit als resultats aconseguits per En Comú Podem el passat 20-D, una victòria a Catalunya que, segons el seu parer, té molt a veure amb el rol de l'exportaveu de la PAH durant els 15 dies de campanya. "L'alcaldessa tancava simbòlicament una llista electoral i els resultats van ser els que van ser". 

Però no només això. Pisarello ha invitat a analitzar la intenció de vot, on queda clar que Barcelona en Comú segueix sent la força més anomenada (passa del 15,2% al 15,6%), mentre que CiU recula fins a la tercera posició amb el 9% (tenia un 13,7%) a causa del 'sorpasso' d'Esquerra, que puja del 6,6% al 10,6%. Ciutadans trepitja els talons de Trias, amb un 8,8%, seguit del PSC (6,3%), la CUP (3%) i el PP (2,6%).

El percentatge de ciutadans que creen que Barcelona  ha millorat ha baixat en sis mesos del 42% al 24,8%

Entre el garbuix de dades, crida l'atenció el percentatge de barcelonins que consideren que Barcelona ha millorat. Al juny eren el 42%, i al desembre, el 24,8%. Un misteriós abisme numèric que el govern només s'explica pel fet que l'enquesta del juny passat es va fer "a poques setmanes de les eleccions municipals". 

REACCIONS

Notícies relacionades

Un cop tancada la presentació del baròmetre, l'oposició ha donat la rèplica a la visió del govern. Per part de CiU, Joaquim Forn ha celebrat que Trias sigui el líder més ben valorat: "És una dada que reafirma el seu lideratge, i és un reconeixement a la seva tasca i la del seu equip durant quatre anys". Sobre la gestió municipal, l'ex primer tinent d'alcalde ha assenyalat que la inquietud dels barcelonins "és un reflex del que veuen cada dia". "Aquesta enquesta és un toc d'atenció a un govern que no parla, no dialoga i no consensua". Per part del PSC, Jaume Collboni ha instat l'equip de Colau a "reflexionar", atès que la dificultat d'arribar a acords "arriba a la ciutadania", i això es reflecteix en el baròmetre a l'hora de puntuar la gestió de l'ajuntament. 

Àngeles Esteller (PP) ha sigut contundent a l'afirmar que la població "percep que Colau és un problema i tot el que depèn d'ella es valora negativament". El regidor Jordi Coronas (ERC) ha celebrat que per primera vegada "un partit d'esquerres sigui alternativa a un altre partit d'esquerres", i ha posat en valor la nota que els barcelonins donen a Alfred Bosch.