Més de 30 anys d'innovació en les arts escèniques

El Mercat de les Flors es va inaugurar oficialment com a teatre municipal el 1985 amb l'estrena de 'Mahabarata', de Peter Brook

1
Es llegeix en minuts

La història del Mercat de les Flors va començar al Palau de l'Agricultura, un edifici noucentista construït amb motiu de l'Exposició Universal del 1929. El 1983 s'hi va representar la primera obra, 'Carmen', de Peter Brook

“En aquell moment era un taller i un magatzem de l'Ajuntament on es guardaven, per exemple, les carrosses de la Cavalcada de Reis. Quan Brook i el seu equip van veure aquest espai, se'n van enamorar”, explica Francesc Casadesús, director del Mercat de les Flors.

Després d'aquesta obra l'espai es va tancar i després es va remodelar i, el 1985 es va inaugurar com a teatre municipal. Des dels inicis, el Mercat de les Flors va apostar per portar a companyies internacionals, però també per recolzar les companyies d'aquí, com La Fura dels Baus, que va néixer i va créixer en aquest espai. “En aquella època es mirava molt cap a França, perquè era on hi havia noves formes escèniques”, afegeix Casadesús.

Uns anys després, la ciutat va anar desenvolupant els equipaments escènics i es va crear un sistema teatral català. “En aquest moment el Mercat va perdre una mica la seva identitat i es va convertir en un espai contenidor de festivals i d'activitats que hi havia a la ciutat”, ha explicat el director de l'equipament.

El 2007 es va produir un gir en la programació del teatre, que es va convertir llavors en la casa de la dansa. “A part de la mostra d'espectacles, també es porta a terme un treball pedagògic, de formació de públics i, sobretot, de suport a nous talents”, ha comentat Casadesús.

Notícies relacionades

En els seus 30 anys d'història, el Mercat de les Flors no ha perdut l'essència, i ha estat sempre molt lligat a la innovació en les arts escèniques.

Durant la seva trajectòria hi han passat directors com Luca Ronconi, Peter Stein, Patrice Chéreau, Carlos Marquerie, Robert Lepage, Tadeusz Kantor, Anatoli Vassiliev, Mario Gas, Calixto Bieito o Roger Bernat; companyies nacionals com La Fura dels Baus, Comediants, Els Joglars, La Cubana, Sèmola Teatre, Sol Picó, Mal Pelo, Àngels Margarit, La Carnicería Teatro o Teatro de La Abadía, i internacionals com les de Philippe Genty o de Wim Vandekeybus, o La La La Human Steps i Rosas.