Trias va adjudicar quasi 300.000 € a un nebot de Marta Ferrusola

L'exregidor Vives va atorgar 20 contractes a l'empresa de Marc Escudé Ferrusola en dos anys

Colau du a la fiscalia les presumptes irregularitats detectades a Urbanisme en el mandat de CiU

Obres de remodelació de la plaça de les Glòries, l’agost del 2014.

Obres de remodelació de la plaça de les Glòries, l’agost del 2014. / ÁLVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / J. G. ALBALAT / BARCELONA

L'Ajuntament de Barcelona va portar dilluns a la fiscalia el resultat de l'expedient obert sobre les sospitoses pràctiques adjudicatòries de l'agència metropolitana Bar-celona Regional (BR, en mans municipals) i de les quals EL PERIÓDICO va informar el juliol passat. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, les va qualificar de «presumptes irregularitats greus i il·lícites» de les quals es podrien derivar conseqüències «penals».

La investigació se circumscriu a l'agència metropolitana, però pràctiques similars es van reproduir en altres àrees de la tinència d'alcaldia d'Hàbitat Urbà que va gestionar l'exregidor Antoni Vives (CiU), a les ordres del llavors alcalde, Xavier Trias. Així, l'empresa Èxit de Disseny, fundada per Marc Escudé Ferrusola, nebot de Marta Ferrusola i de l'expresidentJordi Pujol, va rebre en menys de dos anys contractes per un valor de 286.000 euros.

La llista d'adjudicadors a Escudé inclou també BR, la qual, a través del seu llavors director general Willy Müller, home de confiança de Vives, va donar anualment un encàrrec a Èxit de Disseny. Inclòs un per a l'any 2016, en concret l'«emmagatzematge del material de l'exposició Barcelona Port i Ciutat», per 10.000 euros. De fet, els dos contractes més importants de l'empresa del nebot de Ferrusola i Pujol són amb Barcelona Regional. Un de 61.000 euros: la definició de l'exposició abans esmentada, una mostra que ja ha aparegut repetidament a la llista d'adjudicacions sospitoses. I un altre per valor de 56.000 euros, per a la «realització del disseny i muntatge de l'espai Barcelona a Medellín», el 2014, amb motiu del World Urban Forum.

ALTRES CONTRACTES / No obstant, hi ha tres adjudicataris més. Són BIMSA, l'Institut Municipal de Parcs i Jardins i la tinència d'alcaldia d'Hàbitat Urbà, és a dir, directament i sense intermediaris pantalla, Antoni Vives. En concret, 14 dels 20 contractes atorgats. Èxit de Disseny va col·laborar directament amb CiU en la seva campanya electoral, en un acte al Morrot, a compte, això sí, de la federació.

Fonts municipals han detectat com a mínim un cas en el qual l'encàrrec ha consistit a fer una presentació, allò que col·loquialment es coneix com a powerpoint, i per la que es van pagar 1.815 euros.

Sota l'epígraf Juliol 2014 apareixen una sèrie de contractes (sis) relacionats amb el World Urban Forum de Medellín. Deixant a part els 56.000 euros ja esmentats per a l'elaboració de l'espai Barcelona a Medellín, aquests sis contractes, tots i cada un per sota dels 18.000 euros que obligarien a obrir un concurs, totalitzen 60.000 euros més. Destaca un «servei de traduccions» del material sobre el model Barcelona que va costar, al cèntim, exactament el mateix (14.455,50 euros) que la seva impressió en paper.

La resta de contractes d'Hàbitat Urbà corresponen a unes fotografies aèries, se suposa que de la plaça de les Glòries, per 9.075 euros i diferents participacions per preparar una «jornada ciutadana: presentació de Canòpia Urbana», el projecte guanyador del concurs de la plaça, que, junts, sumen uns 6.000 euros.

ACTUACIÓ INTERNACIONAL / Gerardo Pisarello va destacar ahir que les presumptes irregularitats de Barcelona Regional s'havien registrat en tres àmbits: la contractació d'empreses, l'actuació internacional i la contractació de personal, segons la investigació que ha analitzat la gestió durant el mandat de CiU.

L'alcaldessa, Ada Colau, va optar al juliol per presidir l'agència metropolitana després que aquest diari divulgués la contractació de l'empresa de Pere Pujol Ferrusola (Entorn) al cap de pocs mesos d'arribar CiU a l'alcaldia i després que el fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled reclamés a BR una còpia d'un expedient de contractació.

Notícies relacionades

Pisarello va revelar que també s'estan investigant altres àrees d'Hàbitat Urbà en les quals també s'han detectat indicis de «conductes que podrien conformar un patró d'actuació amb elements comuns» en diferents entitats.

Una de les principals conclusions de l'informe és l'encàrrec d'una auditoria de BSUS. Aquesta última és una empresa participada per Barcelona Regional (juntament amb el Port de Barcelona i Abertis) de la qual algunes fonts sospiten que podria haver actuat com a caixa b de Vives per sufragar despeses.