L'OPINIÓ DELS CIUTADANS

Només l'alcaldessa millora nota, tot i l'aïllament polític

2
Es llegeix en minuts

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) va presentar ahir el sondeig que va fer un mes després de les eleccions municipals del maig passat. En el cas de Barcelona, es produeix una victòria a mitges d'Ada Colau. És l'única que aconsegueix millorar la nota respecte a l'enquesta que havia fet setmanes abans el mateix ajuntament. Tots els líders dels grups municipals a l'oposició empitjoren les seves respectives puntuacions. Però en l'apartat de preocupacions, treuen el cap i part del tors alguns assumptes que feia temps que es mantenien guardats, sense generar tant mal de cap com ara, com el turisme, la inseguretat, el trànsit i la brutícia als carrers.

L'alcaldessa obté una nota de 6,05 i és, juntament amb Alfred Bosch (ERC), que té un 5,2, l'única que aprova. Colau no arriba, no obstant, a les valoracions d'altres alcaldes en passades edicions de l'enquesta del CIS. El socialista Pasqual Maragall va aconseguir el 1995 un 6,89. També se situa per davant el també socialista Joan Clos, que el 1999 va arribar a una nota de 6,19.

L'exalcalde nacionalista, avui regidor a l'oposició, Xavier Trias, suspèn, una cosa a la qual no estava habituat en la seva etapa al capdavant de la ciutat. Es queda en un 4,88, mentre que l'última enquesta municipal li donava un 5,7. El socialista Jaume Collboni descendeix  de 4,7 a 4,31; el republicà Alfred

Bosch, de 5,2 a 5,18; el conservador Alberto Fernández Díaz, de 3 a 2,14; Carina Mejías, de Ciutadans, de 3,3 a 2,72, i María José Lecha, de la CUP, de 4,8 a 4,5.

Entre les preocupacions de la ciutadania, el CIS, de la mateixa manera que l'enquesta de l'ajuntament, situa en primer lloc l'atur. És la principal inquietud del 16,6%, pel 31,9% en el sondeig local. Aquesta baixada de la desocupació com a neguit social va acompanyada de l'increment del nombre de persones que assenyalen el turisme com l'enemic número u de Barcelona. A l'enquesta del consistori eren el 5,3%, i en el CIS, el 10,8%. El doble.

Notícies relacionades

També ascendeix la preocupació per la inseguretat (del 3,4% al 6,5%), el trànsit excessiu (del 5,5% al 7,3%) i la brutícia als carrers (del 1,6% al 8,1%).

El CIS mostra un vot de confiança amb els alcaldes que es consideren del canvi. Al marge d'Ada Colau, Manuela Carmena a Madrid també aconsegueix una valoració alta, de 5,99, i Joan Ribó, a València, és el més ben valorat, amb un 5,06.