DENÚNCIA JURÍDICA

Tres anys per a l'asil quan només han de ser dos mesos

1
Es llegeix en minuts

La tramitació del procediment per a la concessió de refugi es demora fins a tres anys, quan la llei fixa que s'ha de resoldre en tres o sis mesos, depenent de si és urgent o ordinari, va assegurar ahir a aquest diari Oriol Rusca, degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona. «Són gent perseguida. No té sentit posar-los barreres. És inadmissible aquesta dilació. La defensa dels drets humans està per sobre de totes les lleis», va assegurar.

El Col·legi d'Advocats i el Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona han denunciat la «lentitud i passivitat» dels polítics per abordar la situació «infrahumana» en què es troben els refugiats. Per això, han requerit a les autoritats autonòmiques, estatals i europees que «prenguin mesures efectives i ràpides per pal·liar aquest drama humà».

Notícies relacionades

Els lletrats i procuradors no només critiquen les demores en la tramitació burocràtica, sinó també que han passat cinc anys des de l'entrada en vigor de la llei d'asil sense que s'hagi aprovat un reglament que la desenvolupi. «Els drets humans són el valor que hauria de moure la nostra societat i, per això, lamentem la passivitat política europea», insisteixen. Els dos col·legis professionals han decidit crear una comissió mixta per abordar aquesta situació i establir un pla d'actuació conjunta.

L'advocat de la Fundació Acsar, José Luis Mbunba, va corroborar la lentitud de l'Administració espanyola a l'hora de resoldre les peticions d'asil. Segons aquest advocat, un dels motius és la falta de mitjans logístics i humans, tot i que també destaca que, en ocasions, les autoritats deixen passar el temps abans de respondre a la petició d'asil per si abans es resol el conflicte que ha obligat l'emigrant a deixar el seu país. J. G. ALBALAT

Temes:

Asil polític