Un dels primers símbols del cim del Tibidabo

A principis del segle passat es va construir la Torre de les Aigües del Tibidabo, un dipòsit de 100 metres cúbics per proveir els edificis del cim de la muntanya

1
Es llegeix en minuts

La torre la va construir la Societat General d’Aigües de Barcelona, que avui és Aigües de Barcelona, i va ser el primer edifici que va canviar la silueta de la muntanya del Tibidabo.

El 1905, quan es va inaugurar, va guanyar el premi d'Arquitectura de la ciutat de Barcelona. En aquell moment va ser un edifici molt apreciat, però ara passa una mica desapercebut.

Sònia Hernández, directora del Museu Agbar de les Aigües, explica: "Actualment és molt desconegut. Quan el ciutadà mira la silueta de la muntanya des de baix, des de la plana, té altres edificis que destaquen més, com la torre de Collserola o el temple de Sagnier, que són molt més visibles".

L'encarregat de construir la torre va ser Josep Amargós i Samaranch. Aquest arquitecte català va utilitzar l'obra vista i la pedra natural per construir l'edifici. A dins hi van instal·lar un dels primers ascensors elèctrics d'Espanya per poder accedir al dipòsit còmodament. Aquest, no obstant, no va ser l'únic edifici que Amargós va fer per a la Societat General d’Aigües de Barcelona.

Notícies relacionades

No molt temps després també va edificar la Central de Bombament d'Aigües de Barcelona, que actualment és el Museu Agbar de les Aigües, a Cornellà.

Amargós i Samaranch també va ser l'autor de l'hivernacle del parc de la Ciutadella, amb motiu de l'Exposició Universal de 1888.