LA MEMÒRIA DE LA CIUTAT

L'Street View del XIX

Barcelona digitalitza els Quarterons de Garriga i Roca i ofereix un emocionant viatge virtual a la ciutat abans de la caiguda de les muralles

Una escena del ’Passeig impossible’, a Pla de Palau.

Una escena del ’Passeig impossible’, a Pla de Palau. / ARXIU HISTÒRIC / ICUB

2
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

Entre el 1858 i el 1860, l'arquitecte municipal Miquel Garriga i Roca, per ordre del Govern central, va confeccionar el primer plànol topogràficament fidel de la Barcelona intramurs. La ciutat estava, també amb permís exprés del Govern central, en plena metamorfosi urbanística. Havia obtingut l'autorització per enderrocar les muralles i començar la urbanització del que avui és l'Eixample. El conjunt de mapes que va elaborar Garriga i Roca, 117 en total, que encaixats com un puzle cobreixen una superfície d'uns 50 metres quadrats, és un dels tresors més valuosos de l'Arxiu Històric de la Ciutat, pàgines manuscrites que s'ha de manipular amb afecte i guants, però des d'avui són visitables fins i tot en pijama a través d'una web magnífica, http://darreramirada.ajuntament.barcelona.cat/.

Aquí no hi ha només la reproducció digitalitzada dels anomenats Quarterons Garriga i Roca. És més aviat un viatge impossible a meitat del segle XIX, però amb eines d'avui, amb una versió decimonònica de Google Maps a la motxilla i fins i tot amb una simulació de Street View.

El resultat de més d'un any de col·laboració entre l'Arxiu Històric i l'Institut de Cultura de Barcelona és un material de primera qualitat per a historiadors, arqueòlegs, urbanistes, arquitectes i, al mateix temps, també per a simples curiosos.

Amb precisió suïssa és possible superposar la Barcelona de mitjans del segle XIX i l'actual. Hi ha racons de la ciutat actual que han sobreviscut pràcticament inalterats. Uns altres, com evidentment tot l'eix de l'actual Via Laietana, són irreconeixibles. És precisament en aquesta zona on els autors del projecte han recreat un emocionant passeig des de la plaça Nova fins al Pla de Palau. El vídeo l'han batejat com Un passeig impossible i és molt recomanable.

No obstant, potser el més interessant és l'exploració pacient dels mapes que van elaborar Garriga i el seu exèrcit d'agrimensors, arquitectes i mestres d'obres, perquè amb l'aval de l'autoritat van mesurar amb exactitud totes les finques, per dins i per fora, van censar tots els punts de subministrament d'aigua del que llavors era una molt insalubre urbs, es van aplicar amb especial cura a radiografiar els edificis religiosos, oficials i culturals... En essència, van fer el primer i últim mapa d'una Barcelona que immediatament havia de deixar d'existir.

Arquitecte del Liceu

Notícies relacionades

Garriga, que va néixer a Alella el 1808, forma part de la història de la ciutat per aquesta col·lecció de mapes, però també perquè com a arquitecte va ser l'autor del Liceu, que el 1845 es va aixecar sobre el solar d'un antic convent.

La seva glòria eterna encara hauria sigut més gran si en el concurs d'idees per a la urbanització de l'Eixample la seva proposta hagués sigut elegida guanyadora, però encara que també va apostar per una fórmula de quadrícula, el seu disseny era molt tímid comparat amb el que va presentar lldefons Cerdà.

Temes:

Arxius