REQUALIFICACIÓ POLÈMICA AL PASSEIG DE GRÀCIA

Trias tanca mandat sense segellar la permuta per a l'hotel del Deutsche Bank

Els veïns celebren que no es porti a l'últim ple el canvi del PGM

Acció celebrada ahir davant la vella seu de l’entitat bancària.

Acció celebrada ahir davant la vella seu de l’entitat bancària. / ÁLVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

La plataforma veïnal Gràcia Cap a On Vas? es va tornar a manifestar ahir davant la vella seu del Deutsche Bank, a la confluència del passeig de Gràcia i la Diagonal, per mostrar el seu rebuig al canvi en el pla general metropolità (PGM) promogut per l'Ajuntament de Barcelona per permetre la transformació de l'edifici en un gran hotel i una zona comercial bastant gran.

La societat KKH Property Investors va comprar al juliol per 90 milions les 20 plantes que Santiago Balcells va construir el 1961, ja llavors fora de regulació. L'edifici té actualment una altura de 67 metres i 14.000 metres quadrats de sostre, i el pla dels nous propietaris per crear 350 habitacions i una zona comercial de 5.000 metres necessita 98 i 18.800 respectivament, de manera que requereix una modificació del PGM. Aquesta es va aprovar de forma inicial en la comissió d'Hàbitat Urbà celebrada el 22 de gener passat gràcies a un pacte entre CiU i el PP, i els veïns temien que es podria ratificar definitivament en el ple escombra que el municipi celebrarà avui, de manera que la mobilització d'ahir volia insistir en la seva denúncia de la deriva cap al monocultiu de l'oci a la ciutat.

Notícies relacionades

Finalment l'últim ple del mandat no debatrà sobre la polèmica qüestió, cosa que el veïnat considera una petita victòria, ja que Trias tancarà etapa sense acabar de lligar l'operació, que inclou la transformació en terrenys públics de la finca del taller Mas Riera, al carrer de Bailèn, i la requalificació de l'entorn dels Lluïsos de Gràcia. L'equip de govern apunta que mai ha estat previst aquest debat avui, ja que es tracta d'un ple administratiu, i no és el marc per debatre aquestes qüestions.

Les principals al·legacions al pla interposades per la plataforma veïnal, encara no contestades -un altre dels motius per no poder debatre el tema avui-, són que el canvi en el PGM «no es justifica en l'interès públic del gratacel» i que la modificació suposa «un tracte favorable al promotor no permès».