JUDICI POLÈMIC A UNS AVIS DE NOU BARRIS

Núñez demanda uns jubilats per un hort

Els veïns van netejar la parcel·la abandonada a Porta i van començar a cultivar-la

El constructor denuncia un grup de gent gran per plantar enciams al seu solar

Hort de Porta sembrat als terrenys, abans abandonats, propietat de Núñez i Navarro a Nou Barris.

Hort de Porta sembrat als terrenys, abans abandonats, propietat de Núñez i Navarro a Nou Barris. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

La veïna s'hi acosta al veure el grup de gent. És dijous a les onze del matí i torna de fer la compra, amb la bossa penjada de l'agafador de la seva crossa. Somriu i intervé. «El seu hort és el més bonitc. Sempre que passa algú per aquí li dóna alguna cosa; un enciam. Aquí no molesten a ningú. ¡Al contrari, n'estem encantats!», defensa Juana, que viu en un dels alts blocs de pisos que s'aixequen just darrere. Es refereix a un dels 20 jubilats del barri de Porta, al sud de Nou Barris, citats a declarar en una vista judicial prevista per aquest dimecres arran de la denúncia per ocupació interposada per Núñez i Navarro, constructora propietària de l'ara verd terreny.

«Estem espantats. Aquí ningú ha robat res i no sabem per què hem d'anar a judici. Si ens haguessin vingut a dir que necessitaven el solar, ens en hauríem anat i ho hauríem deixat tot net; mai hem tingut la intenció de quedar-nos res que no sigui nostre, només vam fer els horts per evitar que això fos un abocador», lamenta un altre dels homes, que explica la història dels horts, que han protagonitzat nombrosos reportatges en qualitat de símbol de l'esclat de la bombolla immobiliària.

L'Ajuntament de Barcelona va vendre el solar a la constructora l'any 2007, però aquesta no n'ha fet res des de llavors. Fa una mica més d'un lustre, un veí, cansat de tenir davant de casa seva un terreny abandonat convertit en una espècie de pipicà, va començar a netejar la zona i a preparar una parcel·leta. Al veure'l, altres veïns es van anar animant fins a convertir el terreny en un gran hort.

Tot anava bé, ningú es queixava de la seva presència, al contrari, rebien felicitacions, fins que al setembre van rebre la visita d'una secretària judicial que els entregava una denúncia i una citació per a una vista judicial el 21 de gener.

Notícies relacionades

Fonts del districte de Nou Barris asseguren que l'ajuntament està mediant amb la propietat perquè els veïns puguin continuar als horts i se suspengui la vista judicial, «tenint en compte que no hi ha cap llicència per poder construir en aquest solar». Fonts de la propietat, no obstant, defensen la demanda (el terreny és seu), i indiquen que l'única negociació amb el districte és un requeriment que aquest els ha fet arribar per suspendre la vista judicial, requeriment que divendres a la tarda deien haver d'estudiar encara.

L'associació de veïns del barri treballa en la defensa dels jubilats i demana al municipi que recompri els terrenys i els protegeixi.