EXPOSICIÓ. GRAFISME DEL SEGLE XIX

La publicitat del passat

El centre cívic Can Castelló exhibeix una selecció de 28 cartells modernistes d'artistes com Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Alphons Mucha i Toulouse-Lautrec.

Can Castelló. Castelló, 1. Horari: de dilluns a divendres, de 10.30 a 20.30 hores. Entrada gratuïta.

D’esquerra a dreta, il·lustracions de Ramon Casas (1899), John Hassall (1894) i Santiago Rusiñol (1899).

D’esquerra a dreta, il·lustracions de Ramon Casas (1899), John Hassall (1894) i Santiago Rusiñol (1899).

1
Es llegeix en minuts
MIREIA MOYA / BARCELONA

Les parets del centre cívic Can Castelló, a Sarrià, evocaran fins a final de gener l'herència modernista de Catalunya i de part d'Europa amb 28 reproduccions de famosos cartells publicitaris de l'època. Es tracta d'una col·lecció que reflecteix com era l'art que envoltava el cartellisme del moment, molt vinculat al món de l'espectacle, sobretot al teatre, l'òpera, el ball i el cabaret. Un patrimoni cultural que, a més a més, serveix per il·lustrar com eren les noves tècniques propagandístiques que es començaven a utilitzar entre les últimes dècades del segle XIX i durant els primers anys del XX, el mateix període que comprèn la mostra.

Totes les peces són un exemple de les tendències estètiques que imperaven en l'Art Noveau (conegut així a Europa) i en el modernisme, el nom que va rebre el moviment a Catalunya, i són obra de consagrats artistes com Ramon Casas, Henri Toulouse-Lautrec, Jules Chéret, Alphons Mucha, Santiago Rusiñol, Adrià Gual, Adolphe Hohenstein, Leopoldo Metlicovitx, Antoni i Miquel Utrillo, Ernest Haskell i John Hassall, entre altres.

Notícies relacionades

ORIGEN DE LA MOSTRA / El conjunt pertany als fons de l'Institut del Teatre, on es custodia un llegat de fins a 5.500 unitats. Ara, una petita part de la col·lecció ha estat cedida a l'espai municipal durant el mes de gener (disponible fins al dia 29). El centre cívic no té sala d'exposicions, així que tots els seus racons s'han omplert de la màgia propagandística decimonònica, com el rebedor, el distribuïdor del primer pis i els passadissos.

L'oferta cultural del centre es renova cada tres setmanes, sempre amb propostes d'allò més variades. En aquest cas, a més a més, el tema coincideix amb els orígens del lloc, ja que es tracta d'una antiga masia que fa més de 100 anys es va remodelar a l'estil modernista. Uns vestigis dels quals avui dia només es conserva la sala noble, l'antic menjador.