PRESENTACIÓ REIVINDICATIVA

L''street view' amb pedigrí

Una web, una 'app' i un 'e-book' reten un homenatge excels a les botigues amb solera

2
Es llegeix en minuts
C. C. / BARCELONA

Amb unes estupendes vistes sobre el Gran Teatre del Liceu que tan prestament van decidir ressuscitar les administracions públiques després de l'incendi del 1994, els propietaris de les autobatejades botigues emblemàtiques de Barcelona es van donar cita ahir a l'altell del Cafè de l'Òpera amb dos propòsits. El primer, que no és nou, deplorar («¡vergonya!», es va clamar a través del micròfon) que l'Ajuntament de Barcelona vegi cremar ara algunes d'aquestes botigues centenàries sobre la llenya de la llei d'arrendaments urbans i faci poc o res per apagar les flames. S'ha parlat molt d'aquesta pèrdua patrimonial en curs, i més que se'n parlarà.

La cita, no obstant, tenia un segon propòsit més feliç. Presentar en públic un ventall de recursos informàtics (app, llibre electrònic i web) que presenten les millors i més antigues botigues de la ciutat com no s'havien vist mai, amb vistes en 360 graus de l'interior dels establiments i, en alguns casos, fins i tot amb l'equivalent a un street view pels seus passadissos i espais. Dir que és un plaer és quedar-se curt.

Cafès a un euro

Val la pena recomanar www.ru tadelsemblematics.cat. Esteve Villarúbies, un dels pares de la criatura, va fer de mestre de cerimònies allà, a l'altell del Cafè de l'Òpera, que, per descomptat, forma part de la llista de locals, i per molts anys, ja que té la sort que no està en règim de lloguer i, per tant, subjecte a això que en diuen les lleis del mercat. És més, la propietària manté els cafès a la barra a menys d'un euro.

Però la presentació d'aquestes extraordinàries aplicacions no va poder eludir un ambient de dol que aquest 2014 afecta els comerciants que regenten les botigues amb pedigrí. Com a prova d'això s'ha fet un breu documental que inclou la web, Víctimes de la LAU, en què els responsables d'El Indio, Musical Emporium i Colmado Quílez presenten les seves respectives botigues, la seva història i les seves circumstàncies actuals. Val la pena. Cadascú pot triar el moment que més li agradi. N'hi ha un, no obstant, de molt simbòlic. És una foto fixa de tots els treballadors del Quílez darrere del taulell. Són nou persones, diverses d'elles per sobre dels 50 anys, que poden perdre la feina si les exigències econòmiques del propietari del local són inassumibles i comprometen la supervivència del colmado. No és per insistir-hi, però d'això en diuen les lleis del mercat. Doncs vaja.

Notícies relacionades

L'ambient trist que hi està havent aquest 2014 en moltes botigues que han donat fama a Bar-

celona com a destí de compres es va viure especialment ahir, al Cafè de l'Òpera, quan, després de la presentació de la web, era el torn de paraula de Josep Maria Roig. És l'amo de La Colmena. Fa poc va renovar el contracte de lloguer. És dels que se salven després de setmanes d'incertesa. Va poder pronunciar quatre paraules abans de posar-se a plorar. Les lleis del mercat.

Temes:

Comerç