DIA INTERNACIONAL. NO A LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Contra la indiferència

Una campanya institucional i nombroses activitats recorden que avui es commemora el Dia internacional per l'eliminació de la violència contra les dones.

Una de les fotografies de l’exposició ’Muñecas’, de Sergio Sabini.

Una de les fotografies de l’exposició ’Muñecas’, de Sergio Sabini. / sergio sabini

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Les xifres són alarmants. Des de començament d'any, 52 dones han estat assassinades a Espanya per violència masclista. Moltes altres han patit maltractaments i vexacions. No hi ha motius per a l'alegria, però no es pot tirar la tovallola. Ho recorda cada 25 de novembre, des del 1981, el Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. La jornada es commemora amb una campanya institucional i activitats que conviden a reflexionar.

Organitzada per l'Institut Català de les Dones, la campanya promou el rebuig social amb un missatge -«Qui exerceix la violència masclista necessita còmplices. Gira-li l'esquena»- i les imatges de diverses persones que mostren la seva esquena despullada i amb paraules de rebuig a aquesta plaga. Set poblacions catalanes acolliran actes d'aquesta iniciativa. Són Lleida i Tarragona (11.00 h), Manresa, Girona i Sort (12.00 h), Barcelona (plaça de Sant Jaume. 13.00 h) i Tortosa (19.00 h).

Hi haurà altres activitats. Algunes, reivindicatives, com la manifestació que convoca l'associació Ca la Dona a la Rambla (a l'altura de Canaletes. 19.00 h) per exigir el final de la indiferència i mesures efectives de protecció a les dones.

Notícies relacionades

Altres iniciatives busquen despertar consciències. La Casa Elizalde acull un col·loqui amb la magistrada Mercè Caso i l'escriptor Manel Forcano, entre altres, i la inauguració de Muñecas, una eloqüent exposició de Sergio Sabini que denuncia aquesta violència a través de fotos de nines trencades i abandonades (València, 302. 19.30 h). La Filmoteca projecta La maleta de Marta, un documental de Günter Schwaiger que retrata la lluita d'una dona que va sobreviure a les agressions del marit (pl. de Salvador Seguí, 1. 18.30 h. Gratuït). La Fundació Setba se suma a la lluita contra els crims masclistes amb una performance -Descobrint el monstre- i un concert de Violetta Curry (plaça Reial. 18.00 h).

Informació a: dones.gencat.cat/ca/ i www.caladona.org/.