El 98% de l'Arxiu Municipal de BCN està encara per digitalitzar

Els historiadors demanen més recursos per tenir accés als documents

Els primers 58 anys del 'Diario de Barcelona' seran a la xarxa el 2015

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA

Tot i que es tracta de centenars de milers de documents ja processats, l'Arxiu Municipal de Barcelona, d'origen medieval, només té digitalitzada la punta de l'iceberg del seu valuós fons d'escriptures, fotografies i documents cartogràfics. «Amb prou feines arriba al 2% dels arxius», informa Joaquim Borràs, arxiver en cap de l'Ajuntament de Barcelona des de l'any 2006, etapa en què s'ha prioritzat l'accés a la documentació i a la reproducció dels fons amb processos digitals.

Segons Borràs, l'esforç és titànic i els recursos són escassos. «Queda molta feina per fer. Parlem d'uns volums impressionants. També falta catalogar algunes fons i donacions», es lamenta. En aquests moments, en línia hi ha disponibles un total de 31.000 fotografies de Barcelona, 23.000 documents visuals i 6.000 de cartogràfics. «És una petita part, però significativa».

CAMPANYA / Els historiadors i investigadors donen cada vegada més importància als arxius, que són les fonts primàries. «Al llarg dels últims anys, les institucions públiques hem impulsat una campanya encaminada a donar a conèixer el nostre patrimoni documental. Aquests tresors no tenen sentit si no els dónes a conèixer. Per això no parem de convocar conferències i jornades i d'organitzar exposicions», assenyala Borràs.

Notícies relacionades

La pròxima novetat de lliure accés a la xarxa és de les més reclamades per historiadors i cronistes com és el cas de Daniel Venteo i Xavier Theros. En el primer trimestre del 2015 es podran consultar els primers 58 anys, des del seu naixement 1792 fins al 1850, de l'hemeroteca del Diario de Barcelona al portal Arca, impulsat per la Biblioteca de Catalunya en col·laboració amb el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya. La web posa a l'abast dels usuaris publicacions periòdiques tancades que han tingut transcendència cultural i la social.

El Diario de Barcelona va ser la primera capçalera diària publicada a l'Europa continental. Els britànics comptaven amb avantatge. Conegut popularment com el Brusi, cognom del segon editor, va tancar com a diari imprès el 1993. «Quedarà pendent la digitalització des del 1851. Depenem d'unes inversions que no són suficients per a un projecte tan costós», argumenta l'arxiver en cap, que insisteix que Barcelona sempre ha destacat «pel seu ric i variat patrimoni documental, civil i religiós», distribuït en els arxius de la Corona d'Aragó, Diocesà, Capitular de la Catedral, Històric de Protocols i el Municipal, juntament amb els de les entitats privades. «La meva proposta és crear un nou centre de gestió que reuneixi tots els fons i les col·leccions documentades».