HISTÒRIC CENTRE SOCIAL OKUPAT A SANTS

Can Vies fa balanç als sis mesos de l'intent de desallotjament

Els activistes expliquen que la reconstrucció avança malgrat que no hi ha negociació amb el municipi

El govern local segueix amb la urbanització de la caixa sobre les vies segons el calendari pactat

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Gairebé sis mesos després d'aquell 26 de maig en què l'intent de desallotjament del Centre Social Autogestionat Can Vies va desencadenar una setmana de protestes als carrers de la ciutat sense precedents en l'última dècada, els activistes de l'històric edifici okupat -de propietat municipal-, han presentat aquest dimecres el seu projecte per a l'espai, que mai han arribat a  abandonar. En una roda de premsa davant el centre, al número 42 del carrer de Jocs Florals, a Sants, els defensors de l'espai han explicat que estan molt contents en com avancen els treballs de reconstrucció, que estan realitzant gràcies al treball voluntari de desenes de veïns i d'una campanya de micromecenatge a través de Verkami en la qual han aconseguit reunir 89.760 euros.

Els impulsors de la reconstrucció de l'espai asseguren que el projecte té molta més força ara que abans de l'intent de desallotjament. "En mig any hem passat de tenir un espai ple de ruïnes a tenir un espai en què hem imaginat diferents projectes, i a poc a poc l'anem condicionant perquè arribi el dia en què els puguem fer", han explicat aquest dimecres. Calculen que aquest dia pot arribar en un any.

La urbanització de la caixa

Després de la setmana de disturbis en protesta per l'intent de desallotjament i d'ensorrament del centre social, l'Ajuntament de Barcelona, propietari dels terrenys a través de l'empresa municipal TMB, va paralitzar l'ensorrament i va oferir una treva de 18 mesos, el temps que calculaven que faltava per a la tercera fase de la urbanització de la caixa de Sants, que preveu l'ensorrament de Can Vies per obrir-hi una rampa d'accés a la caixa. Els activistes de Can Vies insisteixen que no és necessari tirar el que queda de l'edifici -hi ha una part, la més pròxima a la caixa, que va ser ensorrada aquell 26 de maig- per urbanitzar la caixa. Consideren que és una decisió política i que no és incompatible una cosa amb l'altra i segueixen amb la idea de la reconstrucció sense tenir en compte el calendari de la reforma urbanística prevista. 

Notícies relacionades

Des del govern municipal, deixen l'espinós assumpte per al pròxim mandat. Per la qual cosa de moment han acabat la reivindicada urbanització d'Antoni de Capmany -el carrer sota la caixa que tapa les vies del tren- i ha començat la transformació de la coberta de l'enorme bloc de formigó en una zona enjardinada, després d'un procés participatiu.

El 23 d'octubre el primer tinent d'alcalde i responsable de Seguretat, Joaquim Forn, va explicar en roda de premsa que la Guàrdia Urbana ha imposat una denúncia i ha aixecat 13 actes per obres i concerts sense llicència a l'edifici okupat des del seu intent de desallotjament del maig. En una compareixença a instàncies del PP i en resposta a una pregunta del PSC a la Comissió de Seguretat i Mobilitat, Forn va agregar que des del desallotjament han rebut 38 trucades veïnals i 34 queixes a través del programa Iris de gestió d'avisos, incidències i reclamacions. Els promotors de l'espai okupat han respost aquest dimecres que la seva activitat se centra en activitats diürnes, com cinefòrums.