L'AJUNTAMENT RECTIFICA

BCN rebaixa de 3.400 a 100 euros la sanció a l'avi de les 'manis'

Pere Cuadrado va ser multat per protestar amb un megàfon contra un desnonament a la Zona Franca

Retirada la multa per desobediència a la Urbana perquè «no s'emmarca en l'ordenança cívica»

4
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

L'Ajuntament de Barcelo-na ha retirat la multa de 3.000 euros que va imposar el dia 24 de juliol al veterà activista Pere Cuadrado, omnipresent en les manifestacions a la ciutat, per no obeir els agents de la Guàrdia Urbana que el van instar que cessés en els seus càntics, amb el megàfon a la mà, contra el quart intent de desnonament d'una dona i els seus tres fills a la Zona Franca.

La rectificació municipal arriba tres dies després que EL PERIÓDICO es fes ressò del cas de Cuadrado. Aquest ha rebut el suport dels seus companys de mil protestes, que amb la campanya Tots som el Pere demanaven la retirada d'una multa que consideraven «una forma de repressió al dret a protesta». Cuadrado, que ahir va rebre la bona notícia a través d'aquest diari, es va alegrar de la seva victòria, però, fidel a les seves fermes conviccions, va insistir que «avui [per ahir] la notícia és l'acció a Bankia, entitat que ha bloquejat les negociacions de centenars de casos d'afectats per hipoteques mentre els seus exdirectius s'han estat lucrant fraudulentament».

Però la multa de 3.000 euros retirada ahir no era l'única sanció que li va imposar la Guàrdia Urbana a Cuadrado en la protesta del 24 de juliol.  N'hi havia dues més, una de 300 euros

-que per pagament immediat quedaria reduïda a 75 euros- per «pertorbar el descans i la tranquil·litat dels veïns» i una altra per usar un megàfon, de 90 euros, que quedaria en 22. Aquestes dues, que sumen 97 euros, segueixen penjant sobre el cap de l'activista, que hi recorrerà en contra. Fonts municipals van explicar que el regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, va decidir retirar la multa de 3.000 euros (per «desobediència» a la Guàrdia Urbana) al adonar-se ara que aquesta infracció no es pot aplicar perquè la desobediència no és sancionable en el marc de l'ordenança del civisme.

LA SORPRESA DE L'ADVOCAT / Robert Sabata, advocat de Cuadrado, va rebre ahir a través d'aquest diari la notícia de la retirada de la sanció i es va mostrar sorprès, ja que encara no havia presentat formalment el recurs. «L'ordre dels agents de fer callar Cuadrado era totalment il·legítima, el dret de protesta i la llibertat estan per sobre. No és el dret sancionador el que limita els drets fonamentals, sinó la Constitució», va apuntar el lletrat, que va insistir que sancionar una protesta pacífica com la del 24 de juliol davant de la seu del districte de Sants per un assumpte tan elemental com el dret a la vivenda suposava una criminalització de la protesta sense precedents en aquesta ciutat. «Les llibertats que suposen una expressió pública de la ciutadania han de ser objecte d'especial atenció i protecció», va afegir l'advocat, que, aliè a la decisió municipal, just ahir a la tarda s'havia reunit amb Cuadrado i uns quants testimonis per ultimar el recurs.

Segons la manera de veure-ho de Sabata, si no s'hagués retirat la multa, «es podria afirmar que l'aplicació de l'ordenança del civisme en aquest cas, per causa de la seva desproporció, il·legitimitat i caràcter repressiu, creava un efecte inhibidor de la protesta civil pacífica i buscava la repressió de la dissidència i constituïa un atac frontal a l'exercici ciutadà de drets constitucionals». Efecte inhibidor que, en el cas de Cuadrado, hauria estat totalment innocu. «Si pensaven que amb multes em farien callar, ho tenien clar. Jo sóc gran i no tinc por», va declarar ahir l'activista incombustible, que va insistir que seguirà lluitant al carrer «per una societat més justa, i sobretot per la gent jove».

Notícies relacionades

EN TOTES LES BATALLES / Als seus 67 anys i sempre repenjat en un bastó des que es va sotmetre a una operació de maluc, Cuadrado no es perd ni una manifestació. És un incondicional de les mobilitzacions de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca a la capital catalana -com la del dia de la polèmica multa-, de les accions contra la pujada del preu del transport públic, contra la corrupció -tema que ahir el preocupava en gran manera, després de les notícies dels últims dies-, contra les preferents, les retallades... «Mentre pugui, continuaré lluitant per tota la gent que ho passa malament», explica el combatiu jubilat, veí del barri del Raval.

Nascut a Almeria, Cuadrado va arribar a Barcelona amb la seva família quan tenia dos anys. Va viure a Las Misiones, a Montjuïc, i a les barraques d'Eduard Aunós, on es va iniciar en la lluita social. Pel barri i contra el franquisme, va anar a la presó en més d'una ocasió. Des del 15-M, és la cara del sector més veterà dels indignats barcelonins.