BRONCA A LA SEU DEL DISTRICTE DE CIUTAT VELLA

L'enuig veïnal de la Barceloneta esclata en un ple extraordinari

Els residents asseguren que només s'ha tancat un pis turístic al barri

El públic va plantar la regidora Homs i va traslladar la protesta enmig del carrer

2
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

EI districte de Ciutat Vella va celebrar ahir a la nit un ple extraordinari conseqüència de la ruptura de la convivència entre veïns i turistes al barri de la Barceloneta. Va ser una sessió molt moguda, com era més que previsible, que potser no va fer més que aprofundir el divorci entre el govern municipal i els veïns, que després de dues hores d'acalorada discussió van acabar per plantar la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, a mitja intervenció. Aquesta insistia que serà implacable amb els pisos turístics il·legals i amb els legals que causen molèsties. Els afectats ja estan en un altre estadi. No volen pisos turístics a la Barceloneta, ni, de fet, a la resta de Ciutat Vella. De cap mena.

Els veïns asseguren que la bateria d'inspeccions posada en marxa per l'ajuntament s'ha saldat només amb un únic tancament efectiu, i Homs no ho va rebatre durant les dues hores que va durar el ple extraordinari. Així que van demanar la dimissió de la regidora diversos dels residents del barri que van sol·licitar torn d'intervenció i, al final, va corejar aquesta exigència la majoria del públic quan se'n va anar de la sala i va traslladar la protesta al carrer. L'escena no deixava de ser simptomàtica. Darrere les pancartes, unes 200 persones al crit de «Barcelona no es ven» i, uns metres més enllà, les terrasses de la plaça del Bonsuccés plenes de turistes indiferents.

El ple formalment va servir per debatre propostes del PP i del PSC a les quals els veïns ja ni tan sols van prestar gaire atenció. Els populars insisteixen que per resoldre el conflicte n'hi ha prou amb més policia. Els socialistes sostenen que és imprescindible retrocedir i anul·lar l'última modificació del pla d'usos del districte, del 2013, com si el problema de sobreexplotació que pateix el centre no fos anterior a aquella data. A l'hora de la veritat, van ser les intervencions d'alguns veïns les que van posar sobre la taula punts de vista més interessants.

POC RESPECTE / Manuel Martínez, un dels portaveus veïnals, va explicar, per exemple, «que el problema no és el turisme de baix cost, sinó el de baix respecte». En la seva opinió, tant fa quant paga un turista per allotjar-se a la ciutat si, sigui molt o poc, té la percepció que a Barcelona tot està permès.

Ester Jurquera va formular una queixa que, a aquestes altures, potser mereixeria una resposta oficial extensa i clara. «Ningú ens va preguntar si volíem pisos turístics», va afirmar.

Notícies relacionades

El ple no només va mostrar l'abisme que separa els veïns i els grups municipals, sinó que va servir a més per constatar que el conflicte, lluny de remetre, amenaça de créixer. El mobbing immobiliari, un dels delictes més tèrbols comesos en època de la bombolla immobiliària, ha reaparegut a Ciutat Vella, aquesta vegada de la mà dels apartaments turístics. Així es va denunciar ahir en el ple extraordinari. Homs, quan la van deixar intervenir, sempre intermitentment, va prometre que prosseguiran les inspeccions, amb més funcionaris si és possible, i que si és necessari l'ajuntament comprarà immobles.

Vegeu el vídeo d'aquesta notícia amb el mòbil o a e-periodico.cat