RETROSPECTIVA SOBRE ELS 180 ANYS D'UNA INSTITUCIÓ

L'embrió d'un museu

L'exposició 'Bombers a Barcelona' exhibeix el llegat fotogràfic d'aquest cos, fundat el 1839

És un aperitiu del que acollirà en el futur un museu a la caserna del carrer de Lleida

Bombers amb equips respiratoris Dräguer adquirits el 1923.

Bombers amb equips respiratoris Dräguer adquirits el 1923. / ARXIU FOTOGRÀFIC DE BARCELONA

3
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / Barcelona

El primer incendi documentat a Barcelona es remunta al 25 de desembre de 1379 quan, segons les rúbriques de Bruniquer, el dia de Nadal es va cremar l'església de Santa Maria del Mar, encara en construcció i a punt d'acabar-se'n el quart tram de voltes. Van transcórrer 460 anys fins que el 1833 el consistori aprovava el primer reglament de la companyia de bombers. D'aquesta efemèride es compleixen 180 anys, motiu pel qual la Sala Ciutat de l'ajuntament mostra fins al 28 de març històriques fotografies de Bombers de Barcelona, com quan el 1889 van adquirir una bomba de vapor sueca.

Manel Pardo, director d'aquesta institució dedicada a l'auxili de persones en perill, informa que Bombers de Barcelona, tresors fotogràfics és «un aperitiu» del que serà el futur museu dedicat a revaloritzar la història dels Bombers de Barcelona. Aquest espai museístic es construirà dins de l'antiga caserna del carrer de Lleida, on s'alçarà el Parc de la Prevenció de Barcelona, que es començarà a construir ben aviat.

Des del segle XIX

El cos va cedir fa un parell d'anys la seva col·lecció de negatius a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, que els conserva en les condicions adequades. «És un fons de 60.000 fotografies, que abracen des del segle XIX fins als nostres dies. A partir del 1960 hi ha un registre complet de totes les intervencions que porten a terme», assenyala Jordi Serchs, director de l'arxiu. «D'aquest llegat se n'han seleccionat 35 imatges, tot i que es tracta de reproduccions, ja que els originals es podrien fer malbé», argumenta.

A l'entrar a la Sala Ciutat, un cartell explica que els bombers representen la confiança i l'orgull dels barcelonins amb la seva ciutat i les seves institucions. Un altre panell recorda que l'arquitecte municipal Josep Mas i Vila, autor de la façana neoclàssica de l'ajuntament, va ser el primer cap de Bombers de Barcelona. «És una exposició petitona però molt significativa sobre una institució ciutadana que sempre ha estat ben valorada pels barcelonins», defineix Daniel Venteo, historiador, autor del llibre Autobiografia de Barcelona i comissari de l'exposició.

El naixement de Bombers de Barcelona va ser només uns anys abans de la invenció de la fotografia i de la realització del primer daguerreotip a la Barcelona del 1839. «Des d'aleshores, les càmeres fotogràfiques han acompanyat els bombers», certifica Ventejo, per a qui aquesta mostra permet generar un relat visual i textual sobre l'evolució de la manera de treballar dels bombers.

Bombers de Barcelona, tresors fotogràfics s'estructura en quatre àmbits temàtics: pioners, inspiradors, innovadors i ambiciosos. «Per a mi, tot això són els bombers», considera el comissari. «El bomber que tenim molt present en els nostres records i sentiments és José Garrido, mort el 2010 quan intentava salvar un nen al barri de la Verneda», rememora.

Ventejo està convençut que tan bon punt el futur museu del nou parc de Prevenció de Montjuïc entri en funcionament, es convertirà «en visita obligada» no només per als barcelonins interessats a conèixer la història de la seva ciutat sinó també per als milions de turistes que cada any visiten la capital catalana. «Som molts els que quan passem uns dies a Londres, a Nova York o a San Francisco, ens escapem a recorre'n els museus de bombers».

Notícies relacionades

L'historiador i museòleg insisteix que els barcelonins senten des de petits un enorme afecte pels seus bombers. «A ells no els agrada que se'ls consideri uns herois., conclou Daniel Venteo.

Sempre diuen que només fan la seva feina. Però per a mi sí que ho són i aquesta exposició és un homenatge a ells i a les seves famílies»