documental. ESTRENA DE 'LA INTERVENCIÓ INVISIBLE'

El Turó, testimoni de la història

CCCB. Montalegre, 5. A les 19.30 hores. Entrada lliure.

La cinta d'Adrià Lahuerta i Carlota Coloma dóna veu als protagonistes de la reforma arquitectònica del Turó de la Rovira, que guarda les cicatrius del passat del mirador.

Fotograma del documental ’La intervenció invisible’, que s’estrena avui al CCCB.

Fotograma del documental ’La intervenció invisible’, que s’estrena avui al CCCB. / 15L FILMS

1
Es llegeix en minuts
BLANCA ESPACIO / Barcelona

Un poblat iber, unes instal·lacions militars, un barri de barraques, una zona abandonada, un mirador de 360º sobre la ciutat i, finalment, un museu a l'aire lliure. El Turó de la Rovira és totes aquestes coses, històries passades i presents que recull el documental  La intervenció invisible. Dirigida per Adrià Lahuerta i Carlota Coloma i finançada per crowfunding, la cinta s'estrena avui al CCCB amb l'assistència dels seus realitzadors i un debat amb l'arquitecte Josep Llinàs, l'escriptor David Castillo i l'activista veïnal Paco González.

El film se centra en la rehabilitació de l'espai realitzada, després d'anys de lluites ciutadanes, el 2010 i 2011. «Va ser una intervenció gairebé invisible, un projecte molt subtil que deixa parlar un passat de guerra civil i bateries antiaèries, de barraques, abandonament i recuperació -explica Adrià Lahuerta-. Una reforma que potencia les cicatrius que ha deixat tot el que va existir abans».

Notícies relacionades

ARQUITECTURA / Rodat el 2013 i amb un metratge final de 30 minuts, el documental aborda la intervenció des del punt de vista arquitectònic i històric. És el modus operandi de Lahuerta i Coloma, impulsors de la productora 15L Films, els treballs de la qual s'interessen sempre per la forma en què els espais repercuteixen en el que ens envolta. «En aquesta cinta ens centrem en totes les etapes històriques que han transcorregut en l'emplaçament i en com s'ha convertit, finalment, en una seu del Museu d'Història de Barcelona (Muhba)», diu Lahuerta.

El film dóna veu als protagonistes de la reforma. Entrevista els arquitectes que van dur a terme la rehabilitació, distingida amb el Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà del 2012. A Joan Roca, director del Muhba. I, sobretot, als veïns del barri. Als que van viure en les antigues barraques i als que resideixen ara als peus del Turó. «Ells són el vincle entre el passat i el present -finalitza Lahuerta- i els que reflexionen sobre com aquesta intervenció afectarà el seu futur».