Pas endavant en un projecte enquistat

Tres milions per treure de l'abandó els Tres Turons

L'ajuntament potenciarà 'la balconada de Barcelona' com a nou eix turístic

La inversió millorarà l'accessibilitat i els entorns del Turó de la Rovira

Un grup de turistes fan fotos de les vistes des del Turó de la Rovira, dijous passat.

Un grup de turistes fan fotos de les vistes des del Turó de la Rovira, dijous passat. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

La vella petició de coses aparentment tan bàsiques com més netedat, seguretat i una millor comunicació als Tres Turons -lloc històricament afectat per un macroplà urbanístic que havia de convertir la zona en un gran corredor verd, projecte que no ha acabat d'arrencar mai- sembla estar una mica més a prop, almenys en part. Després d'una primera actuació al cim del Turó de la Rovira per recuperar la bateria antiaèria i la memòria de les barraques del barri dels Canons durant els anys 2010 i 2011, l'Ajuntament de Barcelona té dos nous projectes en tramitació a la zona. En primer lloc, la reurbanització de l'anomenada balconada de Barcelona, amb un pressupost de gairebé un milió i mig d'euros, i per un altre costat, més endavant, la millora dels accessos a la bateria antiaèria del Turó

de la Rovira, amb un pressupost d'1.800.000 euros.

La voluntat del municipi és iniciar les primeres actuacions, les de la balconada, abans de l'estiu. L'actuació suposarà la tantes vegades reclamada reurbanització de l'entorn de les bateries i al mateix temps la millora dels accessos des dels diferents fronts del Turó, creant els recorreguts interns que enllaçaran amb aquests accessos, i resolent el tractament del paisatge i la vegetació de l'entorn. L'actuació comportarà la reivindicada neteja i adequació de l'entorn -actualment bastant descuidat-, la millora de l'accessibilitat i el tractament dels paviments i l'enllumenat, avui en dia més que deficients. També es preveu crear nous recorreguts que complementin l'existent -pel vessant nord- senyalitzant els accessos i instal·lant elements de mobiliari urbà, ara els grans absents, com papereres, bancs i plafons informatius. Una altra de les actuacions que inclourà aquesta primera fase serà la rehabilitació dels camins i les escales que hi ha al carrer de Mühlberg, mantenint-ne el traçat actual i incorporant-hi baranes.

Notícies relacionades

Al marge d'obeir a les demandes ciutadanes perquè es dignifiqués aquest oblidat tros de la ciutat, aquestes millores volen situar el Turó de la Rovira en un lloc turístic clau dins del nou «itinerari estratègic» entre el parc Güell i el recinte de Sant Pau. «La parada en aquest punt representa una possible pausa en un itinerari entre els dos punts, que podria resultar massa llarg fet d'una tirada», apunten fonts municipals. Així, aquest pas endavant en  el macroprojecte dels Tres Turons s'emmarca en el pla turístic d'Horta-Guinardó, llançat a principis del present mandat municipal i dins del pla estratègic de ciutat que pretén que els fluxos de turistes alliberin les zones actualment més congestionades i es dispersin cap a espais poc explotats.

PLATAFORMA ÚNICA / La segona actuació, que es portarà a terme més endavant, consistirà a millorar els accessos pels carrers de Labèrnia i Marià Labèrnia, una zona especialment degradada, en què no s'ha fet cap actuació durant anys. Es reorganitzarà l'aparcament -baixant les 44 places a Labèrnia- i deixant lliure Marià Labèrnia, que passarà a ser plataforma única amb prioritat per a vianants. Així, l'ara castigat carrer es convertirà en un passeig que donarà accés al cim del turó. Com a millora per al barri, al marge de per al turisme, aquesta actuació preveu que el bus de barri pugui passar per Marià Labèrnia i es milloraran els ara precaris serveis d'enllumenat i clavegueram.