Recuperació d'una peça nostàlgica

El 'Manifest de BCN' tornarà a la rambla de Catalunya al gener

L'ajuntament restituirà la placa el 2 de gener, restaurada i més resistent

La inscripció és l'únic record físic de l'extint Festival de Cine de Barcelona

La placa, abans de ser retirada.

La placa, abans de ser retirada.

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

La placa del Manifest de Barcelona tornarà a la rambla de Catalunya a partir del pròxim 2 de gener, tal com va prometre l'ajuntament quan l'octubre passat, com a conseqüència de les obres de restauració d'aquest passeig, va ser retirada del paviment.  En una ciutat on és massa comuna la pèrdua de vestigis de la seva  història més recent o passada (bars històrics, boques de metro modernistes, fonts públiques...), la reposició d'aquesta placa és al mateix temps una notícia insòlita i feliç.

El Manifest de Barcelona va ser instal·lat a la rambla de Catalunya, a l'altura del carrer de Còrsega, fa un quart de segle, quan Barcelona va inaugurar un festival de cine de curta però intensa vida. Aquells eren anys en què les pel·lícules en blanc i negre eren absurdament acolorides, les televisions reenquadraven els plans i el vell cel·luloide donava símptomes de caducitat en molts arxius, amb el risc que es perdessin films memorables. Així va néixer aquell manifest, firmat per directors de primera divisió mundial, com Fellini, Scorsese, Allen, Bertolucci i Bogdanovich, entre altres.

En realitat, el propòsit era molt més ambiciós. Si el projecte d'aquell festival de cine s'hagués consolidat, una de les idees que estaven sobre la taula dels organitzadors era convertir la rambla de Catalunya en una mena de Hollywood Boulevard, amb les mans i els peus dels actors que visitessin Barcelona estampades a l'asfalt. Si s'hagués portat a terme tal qual aquesta iniciativa, l'ajuntament estaria ara reposant no una, sinó desenes de plaques.

Notícies relacionades

El rescat de la placa original, en qualsevol cas, no va ser fàcil. Estava molt castigada pel pas dels anys. Després de ser retirada, no tan sols ha estat restaurada, sinó que a més ha estat -segons una portaveu municipal- millorada. És més gruixuda i, se suposa que, així, més duradora.

ABANS DELS JOCS / El valor simbòlic de la placa pot semblar menor, però a la seva manera retrata perfectament les dificultats que Barcelona tenia abans de la celebració dels Jocs Olímpics perquè els seus projectes d'escala internacional arribessin a bon port. El Festival de Cine de Barcelona va ser una d'aquelles últimes operacions que van morir a la riba i que, probablement, si hagués estat impulsada 20 anys més tard, seria tot un èxit. Aquell va ser un festival que va néixer i no va créixer sa, encara que és cert que almenys el manifest a què fa referència la placa de la rambla de Catalunya va ser firmat per més de 500 cineastes de tot el món.