Reactivat el protocol per contaminació a l'àrea de Barcelona

Entre altres mesures es limita la velocitat a les vies d'accés a la ciutat i s'insta les empreses a reduir les seves emissions

Vista de Barcelona, tapada per la pol·lució, el 2013.

Vista de Barcelona, tapada per la pol·lució, el 2013. / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts

La Generalitat ha reactivat aquest dilluns el protocol per contaminació atmosfèrica en 17 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, que, entre altres mesures, limita la velocitat en les vies de accés a la ciutat i insta les empreses a reduir les seves emissions, davant l'elevada concentració de diòxid de nitrogen (NO2) en tota la zona.

El protocol anticontaminació, que va estar actiu els dies 4 i 5 de desembre, s'ha tornat a establir aquest dilluns a les 06.00 hores a Barcelona, Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Molins de Rei, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans.

La decisió, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat, es basa en "la previsió que les emissions generades per la mobilitat quotidiana en trànsit urbà, interurbà i activitat industrial augmentin, al ser dia laborable, i les condicions atmosfèriques continuïn sent desfavorables a la dispersió".

Així mateix, la Generalitat ha avisat l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), al Camp de Tarragona, perquè evitin les maniobres no urgents que puguin empitjorar la qualitat de l'aire.

L'activació d'episodis ambientals de contaminació és una mesura prevista dins el Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire, per complir amb els límits de contaminants exigits per la normativa comunitària.

Notícies relacionades

A més de reduir la velocitat en les vies ràpides de la conurbació barcelonina, el protocol també obliga a informar la població perquè utilitzi els transports públics si s'ha de desplaçar i a emetre consells generals a través del CECAT i de l'ATM (Autoritat del Transport Metropolità).

S'ha instat també les companyies elèctriques i cimenteres a reduir les seves emissions.