POLÈMICA MESURA MUNICIPAL PER REGULAR UN ESPAI PÚBLIC

BCN preveu guanyar un milió a l'any amb el parc Güell

Accedir al recinte de Gaudí costarà fins a vuit euros a partir de demà

L'ajuntament ha venut 1.900 entrades anticipades per al primer dia

Entrada principal de la zona monumental del parc Güell, amb el punt de control d’accés instal·lat, ahir.

Entrada principal de la zona monumental del parc Güell, amb el punt de control d’accés instal·lat, ahir. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

Els comptes, encara que bastant de la lletera, estan fets. L'Ajuntament de Barcelona preveu recaptar anualment un milió d'euros nets del cobrament d'entrada al parc Güell

-vuit euros si s'adquireix directament a la taquilla i set si es compra anticipadament-, mesura no lliure de polèmica que entrarà en vigor demà, divendres, després d'anys d'estira-i-arronsa -la primera que va posar la qüestió del tancament de la zona monumental del fins avui espai públic sobre la taula va ser l'ecosocialista Imma Mayol-. Segons va apuntar ahir Ignasi Armengol, director general de l'empresa municipal B:SM, aquest milió sorgeix de restar als ingressos tant l'amortització de la inversió com les despeses d'explotació de la zona monumental, que inclouen la infraestructura per cobrar entrada, que suposa contractar 60 persones, i el manteniment. Aquests diners s'invertiran al parc.

A dia d'ahir, el municipi assegurava haver venut 1.900 entrades anticipades per demà, fet que suposa un 20% del total a la venda. El nou sistema divideix els visitants en tres grups: turistes, veïns de barris adjacents al parc i resta de ciutadans. Al recinte que va dissenyar Gaudí es permetrà l'entrada cada hora a 800 turistes i 100 ciutadans prèvia-

ment inscrits a Gaudir +BCN (registre gratuït però al qual cal inscriure's físicament a la plaça de Sant ­Miquel almenys una setmana abans). Per als veïns de barris adjacents i els alumnes dels col·legis de la zona no hi haurà restriccions de pas, sempre que tramitin prèviament la seva identificació (ahir s'havien entregat carnets a 25.000 de les 70.000 persones que hi tindrien dret).

Per «ordenar l'afluència», principal argument per al tancament, l'ajuntament ha habilitat un aparcament d'autobusos a l'entrada del Carmel amb capacitat per a 30 autocars, ha separat les parades del bus turístic de la Travessera de Dalt i ha instal·lat una nova senyalització vertical per intentar que els turistes variïn les seves rutes, i no pugin tots pel carrer de Larrard.

Notícies relacionades

Què passarà amb els músics i els pintors que ara mateix treballen al parc encara és una incògnita. «A la zona monumental no s'hi podran quedar. Estem parlant amb els artistes i estudiant possibles ubicacions alternatives fora, seguint com a model el procés seguit a la Rambla», va apuntar ahir Armengol, que no va donar més dades sobre les negociacions.

VEUS CONTRÀRIES / Piotr toca el címbal al pòrtic de la Bugadera des del 2005. Ahir era conscient que era el seu penúltim dia al parc. «Divendres vindré i a veure què passa. Haurem de buscar algun altre lloc fora. Ens estem organitzant entre tots els músics per buscar solucions», assegurava resignat. A pocs metres, Marisol, pintora, es mostrava més combativa. «Ens roben l'espai públic», resumia indignada la dona, que participarà dissabte en la concentració convocada per la plataforma De­fensem el Park Güell amb el lema «Per la reconquista veïnal, aturem el tancament del Parc Güell públic i gratuït».