EQUIPAMENT METROPOLITÀ PUNTER

La nova tèrmica de la Zona Franca reduirà el CO2 a BCN

El sistema permetrà deixar d'emetre 13.400 tones anuals de contaminants

La xarxa oferirà fred i calor a una àrea de més de 15 milions de metres quadrats

Estelles de biomassa a la nova central de la Zona Franca inaugurada ahir al matí.

Estelles de biomassa a la nova central de la Zona Franca inaugurada ahir al matí. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Barcelona i la seva àrea metropolitana deixaran d'emetre 13.400 tones anuals de CO2 gràcies a la posada en marxa de la nova central d'energia tèrmica de l'empresa Dalkia al polígon de la Zona Franca. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig; l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, l'alcadessa de l'Hospitalet, Núria Marín, i el president de Dalkia, Franck Lacroix, van inaugurar ahir la central d'energia tèrmica, que proveirà de serveis de calor i fred la zona industrial, el sud de Barcelona i l'entorn de la Gran Via de l'Hospitalet.

Es tracta de la principal central d'energia tèrmica de la xarxa de calor i fred d'Ecoenergies Barcelona, que permet als edificis connectats tenir calefacció, aire condicionat i aigua calenta sanitària de forma respectuosa amb el medi ambient.

La posada en marxa d'aquesta central suposarà per a Barcelona deixar d'emetre cada any 13.400 tones de CO2 i una reducció de l'1% en la despesa d'electricitat, segons es va assegurar ahir en la presentació.

Les instal·lacions compten amb una planta de biomassa que aprofitarà 28.000 tones de residus procedents dels parcs i jardins de Barcelona, així com de zones forestals pròximes.

PAÍS D'OPORTUNITATS / El conseller Felip Puig va assegurar que «és un motiu d'esperança veure com grans empreses com Dalkia s'implanten a Catalunya i que el nostre país segueix sent un país d'oportunitats i de negoci», i va assegurar que el projecte «s'emmarca en el que ha de ser un objectiu de la nostra economia: l'economia verda».

L'exconseller d'Interior va afirmar que aquest sector «ens permet anar apostant per un nou model de generació energètica, d'increment de l'eficiència i de reducció de costos, i entrar en un model del segle XXI des del punt de vista tecnològic i energètic».

Per la seva banda, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va assegurar que «aquesta és una aposta per la sostenibilitat, per fer les coses ben fetes», i va considerar que la nova central es posa en marxa en «un dels pols de riquesa més importants del país».

COL·LABORACIÓ PUBLICOPRIVADA / Trias va destacar la col·laboració de les empreses públiques i de les privades per fer sostenible el polígon de la Zona Franca. «Estem en un entorn difícil i complicat però Barcelona i l'àrea metropolitana tenen possibilitats immenses de tirar endavant si ens mantenim constants i tenim clar què volem ser i l'aposta per la sostenibilitat és importantíssima», va dir l'alcalde durant la inauguració.

Notícies relacionades

El projecte de Dalkia a la Zona Franca suposa la posada en marxa de tres centrals d'energia, dues de les quals ja estan en funcionament, integrades en l'entorn urbà, que mitjançant una xarxa de canonades subministra energia tèrmica a clients residencials, industrials i del sector terciari, com ara hospitals, oficines, centres esportius o col·legis, en una àrea de 15 milions de metres quadrats.

Es tracta de la tercera xarxa de distribució de calor-fred de la ciutat, després de les xarxes implantades al Fòrum i al 22@, que ja sumaven 20 quilòmetres.