PER CUINAR EL CAP DE SETMANA

Ingredients per a Tots Sants

Els pinyons, la màgica llavor del pi, que podem utilitzar per preparar picades o panellets s'han apujat, i els de millor qualitat valen 45 euros el quilo, però val la pena rascar-se la butxaca.

Parades de Manel Pintanel amb galls de Sant Pere, a la Concepció.

Parades de Manel Pintanel amb galls de Sant Pere, a la Concepció. / MAria pujol

2
Es llegeix en minuts
MIQUEL SEN

Els especialistes en el més enllà asseguren que els esperits, ja siguin de sants o no, només es calmen amb les campanades de la missa del diumenge. Per tant, queda tot un cap de setmana per preparar una cuina màgica i saborosa basada en les tradicions celtes i mediterrànies. Si seguim les primeres serà qüestió de comprar bones carbasses, diferenciant les insípides, que serveixen per a la festa de Halloween, de les més dolces, com les anomenades violí.

Si la màgia és de caràcter mediterrani, necessitarem bons alls, que no sempre són fàcils de trobar. Els anomenats xinesos, de grans cabeces blanques, acostumen a ser de qualitat irregular. Algunes vegades tenen un punt ranci que es transmet fatalment als nostres guisats. Un bon all de Banyoles costa 0,45 euros, mentre que els famosos alls morats de Las Pedroñeras valen 0,60 euros la cabeça. Hem de pensar que es netegen manualment, a raó d'uns 300 quilos al dia per persona, i que després es conserven fins que són distribuïts a baixa temperatura. Disposar de bons alls és el primer pas per aconseguir la màgia d'una bona recepta que pot tenir com a eix principal el peix.

AJUSTAR PREUS // A la parada de Manel Pintanel, del mercat de la Concepció, plantegen una extensa oferta a preus ajustats, impensables fa uns anys. Pintanel, com estan fent la majoria de parades dels mercats, està ajustant costos per poder oferir peixos salvatges, dorades, escórpores, pagres i llobarros a 15 euros el quilo.

Notícies relacionades

Atenció als voluminosos galls de Sant Pere, que cotitzen a 12 euros, i a la temptació de les galeres, un marisc que dóna molt joc, a 14 euros quilo. Un altre ingredient d'acusada màgia que podem utilitzar per a picades o per apanelletssón els pinyons, que han pujat de preu, i arriben als 45 euros el quilo. Evidentment, són els sorians, aromàtics, gustosos, que poc tenen a veure, excepte en la forma, amb els importats de la Xina, que van a 33 euros el quilo. Com que amb molt pocs pinyons ja podem donar qualitat a les nostres receptes, val la pena gratar-se la butxaca.

Les armes per compensar els ingredients cars amb els barats permeten recuperar plats en què no sempre pensem. Sabent que amb els moniatos, a 0,98 cèntims, es poden preparar des de xips fins a purés, tenint present que els ànecs es venen a molt bon preu, és qüestió de donar-se el plaer d'una bona paella derossinyols, a 10 euros el mig quilo, o arribar al súmmum de la glòria del producte pur amb una espatlla de cabrit de les que venen la Isa i la Conchi a la Concepció. Una ració exquisida, suma de la textura suau de la carn amb el punt cruixent del seu mínim greix. Digna d'un banquet en memòria de Tots Sants.