Integrar amb educació

L'associació Terral compleix una dècada d'ajuda a nenes i noies del Raval potenciant l'autonomia personal a través d'una millora en els estudis

Formació 8 Joves usuàries de Terral, ahir, durant una classe de fotografia.

Formació 8 Joves usuàries de Terral, ahir, durant una classe de fotografia. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARI SANZ
BARCELONA

Expliquen amb orgull el cas de la Sheila, una noia nascuda al Raval, de pares filipins, que va aprofitar l'oportunitat que li va oferir la iniciativa solidària Terral fa una dècada, quan va obrir les seves portes per proporcionar ajuda a nenes i dones de Ciutat Vella en risc d'exclusió social. Perquè aquesta ja exusuària de l'entitat que tenen molt present com a exemple d'èxit estudia Bioquímica a la Universitat de Pamplona després d'haver tret la millor nota al seu institut i haver aconseguit una beca.«No totes arriben tan lluny, però hem d'intentar buscar alternatives per a les nenes. Per a unes serà la universitat, per a altres una formació professional», explicava ahir Victoria Guinduláin, la directora d'aquesta iniciativa que brinda suport principalment a immigrants des d'un equipament del carrer Nou de la Rambla.

Terral és de l'Opus Dei, cosa que probablement suscita més d'una objecció en segons qui, però només cal donar un cop d'ull a la tasca que s'hi porta a terme per veure que encara que en aquest impol·lut i ordenadíssim entorn estiguin molt presents els símbols cristians, a més d'un parell de petites biblioteques en les quals, si no tots, la majoria són llibres religiosos, el projecte intenta abans que adoctrinar educar les joves.«En valors humans», concreta Guinduláin.«És un projecte de clara identitat cristiana en el qual participants de qualsevol religió hi estan a gust», afirma la directora, que posa com a exemple el cas d'una mare del barri, musulmana, que va de tant en tant a la capella de què disposa l'associació a la primera planta perquè, diu,«hi troba pau». No obstant, la majoria de les nenes i noies que hi van cada tarda, de dilluns a divendres, són cristianes, i n'hi ha unes quantes que participen en cursos de catequesi.

El principal tret de l'associació, que dijous va celebrar una dècada durant la qual ha donat suport a noies de 34 països diferents, és el que denominen un a un.«S'intenta que cada participant tingui una voluntària al seu costat, i això facilita, a més de l'aprenentatge, el contacte amb una altra dona que ha aconseguit aquella cosa per la qual la usuària lluita», prossegueix la directora, que reconeix que no és fàcil, ja que tot i que cada vegada tenen més voluntàries (ja n'hi ha 264) que imparteixen classes de reforç escolar, realitzen tasques a la recepció o a la biblioteca, el nombre d'usuàries és notable, ja que en els últims cinc anys s'ha incrementat en un 46%. El curs passat el centre va atendre 242 usuàries. En aquests moments, Terral, que té un rèplica només per a nois (denominada Braval), ofereix prop d'una desena de programes d'activitats de reforç escolar i de formació orientada cap a la inserció social per a adults.

Notícies relacionades

Autoestima

No només això, remarca Guinduláin. També els brinda un plus d'autoestima i d'afecte, cosa de la qual no van sobrades les nenes, moltes de famílies desestructurades. Per millorar les situacions personals, Terral també va iniciar fa uns anys un espai per als pares, que, asseguren, funciona bastant bé. Al capdavant d'aquestes sessions, dos voluntaris, matrimoni.