COMPTE ENRERE PER A LA FESTA MAJOR DE BARCELONA

Jaume Plensa firma el cartell de la Mercè

El pregoner d'aquesta edició serà el científic Lluís Torner

Jaume Plensa, i el seu cartell de la Mercè, ahir a l’ajuntament.

Jaume Plensa, i el seu cartell de la Mercè, ahir a l’ajuntament. / NÚRIA PUENTES

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

El torrencial discurs de Joaquim Maria Puyal que encara ressona -o gairebé- al Saló de Cent li posa el llistó molt alt al científic Lluís Torner, les paraules del qual donaran el tret de sortida de la Mercè 2012 el 21 de setembre vinent. Encara que la seva especialitat no és el micròfon sinó el microscopi -és catedràtic de la UPC i fundador i director de l'Institut de Ciències Fotòniques de Barcelona-, en la breu compareixença que va fer ahir al matí durant la presentació del cartell de la festa major, firmat per l'escultor Jaume Plensa, va donar una bona mostra de la seva desimboltura. L'alcalde Xavier Trias va basar l'elecció del poc mediàtic pregoner en el seu «afany de donar a la ciència la visibilitat que mereix».

Les festes, que, com l'any passat duraran només tres dies -del 22 al 24 de setembre, més el pregó del 21- veuran reduït el seu pressupost en 300.000 euros respecte al 2011, ja que passaran de 3,5 a 3, 2 milions. La ciutat convidada d'aquest any és Mont-real i, com a novetat, participarà econòmicament en els fastos pagant el seu espectacle, segons va destacar el regidor de Cultura, Jaume Ciurana. L'urbs canadenca oferirà a Barcelona un gran muntatge tecnològic sobre la façana de la Sagrada Família. Projeccions acompanyades de música, que es podran veure quatre vegades diàries durant les nits del 21 al 23, igual que les ja tradicionals projeccions a Sant Jaume, sobre la façana de l'ajuntament.

VEU FETA DE VEUS / El cartell descobert ahir, més solemne que en anys anteriors, fa servir les lletres com a «metàfora de la societat», segons va destacar el seu autor. «Una lletra sola no és res, com nosaltres, però en conjunt podem formar una comunitat, una ciutat; per mi, Barcelona és una veu feta de veus, un somni fet de somnis», va explicar Plensa. A partir de lletres de diferents alfabets, el cartell mostra un quadro blanc al centre, una «espècie de finestra que mira cap al futur amb esperança», relata l'artista.

Entre les novetats d'aquesta edició de la festa major de Barcelona, promet l'escenariBarcelona canta i balla, que, durant els tres dies que durarà la celebració, es convertirà en un karaoke gegant amb una gran pista de ball on sonarà des de Bollywood fins a swing i hip hop.

I, entre la programació avançada ahir, la dotzena edició del Barcelona Acció Musical (BAM) comptarà amb la participació de grups internacionals com el duet femení de funk-soul THEEsatisfaction, Howlin Rain i Woodkid, i de veus del país com Joan Colomo, Maria Rodés, L'Hereu Escampa, Lidia Damunt i Los Punsetes.

Notícies relacionades

Ciurana també va explicar que es mantindran els emplaçaments habituals, com el castell de Mont-

juïc i la Ciutadella, i que el piromusical commemorarà el 20è aniversari dels Jocs del 92.