BALANÇ D'UN DISPOSITIU

La pressió policial al metro fa que se'n vagin 150 carteristes

Els robatoris han baixat el 19% des que hi patrullen mossos i urbans

Un interventor del metro s’enfronta a tres carteristes el juny del 2011.

Un interventor del metro s’enfronta a tres carteristes el juny del 2011. / ARXIU / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

El dispositiu de seguretat al metro i la resta de transport urbà de Barcelona posat en marxa fa un any pels Mossos i la Guàrdia Urbana, conegut com aXarxa, ha aconseguit fer fora del suburbà prop de 150 carteristes habituals, que ja no actuen a la ciutat, gairebé la meitat dels que hi havia el juliol de 2011. Segons va explicar ahir durant un balanç d'aquesta operació el comissari en cap de la Regió Policial de Barcelona, Joan Carles Molinero, si fa un any tenien censats uns 400 carteristes habituals al metro, ara n'hi ha uns 250, una xifra que va fluctuant.

Molinero es va felicitar per haver aconseguit que la pressió policial sobre aquests lladres no els hagi fet començar a delinquir en altres punts de la ciutat, a la superfície: «No hi ha un transvasament del delinqüent habitual que treballa al metro a altres punts de la ciutat», una qüestió que en principi els preocupava que pogués passar. De fet, els carteristes del suburbà estan especialitzats, «treballen amb finesa i delicadesa» i difícilment actuen en altres modes delictius perquè coneixen bé les tècniques que apliquen: taponar les sortides i passos per aprofitar la confusió de la víctima i distreure-la demanant-li indicacions turístiques.

Normalment aquests delinqüents habituals, que en algun cas acumulen 50 detencions en un any, són estrangers, tenen entre 25 i 30 anys i treballen en grups de tres o quatre. «Són apàtrides», va definir Molinero, per referir-se al fet que si no poden actuar a Barcelona no tenen cap problema a traslladar-se a viure a altres ciutats amb menys pressió policial.

EIXOS TURÍSTICS / No obstant, el comissari va admetre que també estan investigant si aquests grups deixen la ciutat però comencen a utilitzar altres punts de la xarxa de transport catalana, com els eixos turístics i la línia de tren que va fins a l'aeroport de Barcelona, una línia que aquest estiu tindrà més seguretat.

Notícies relacionades

Per la seva part, l'intendent portaveu de la Guàrdia Urbana, Carles

Reyner, va destacar l'efecte dissuasori que té la presència d'agents locals uniformats al metro des que el juliol passat es van sumar a patrullar pel suburbà, un fet que, va manifestar, s'ha traduït en un descens de delictes. En concret, durant l'any de funcionament del dispositiu s'han registrat 5.241 fets delictius menys que l'any precedent, una reducció del 19%, i situa en 60 el nombre de delictes que es cometen cada dia al suburbà barceloní, la majoria robatoris.