Precarietat a la capital catalana

La crisi eleva a 2.791 els 'sense sostre' de Barcelona al créixer un 32% en tres anys

La meitat dormen en centres d'acollida públics o privats, i la resta, al carrer o en assentaments

L'ajuntament obrirà a finals d'any un espai per allotjar-hi famílies i un altre per a persones soles

Un home dormen un banc del parc de la Ciutadella,al novembre.

Un home dormen un banc del parc de la Ciutadella,al novembre. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARI SANZ
BARCELONA

Les entitats i els serveis socials estan observant des de la crisi un augment progressiu del nombre de persones que a la ciutat dormen a la intempèrie, així com un notable increment de famílies acollides en recursos residencials públics o privats després d'haver perdut la vivenda. I així ho ha confirmat el resultat del recompte de persones sense sostre que es va portar a terme el 8 de novembre passat a la nit per part d'entitats i el consistori, un estudi que anava precedit per un altre de similar realitzat el 2008 que xifrava en 2.113 el cens de barcelonins sense casa. Aquesta xifra ara s'ha elevat fins a les 2.791, o sigui, un 32,1% més. Davant d'aquest increment, el consistori augmentarà els seus recursos amb la posada en marxa d'un nou centre per allotjar-hi famílies i un altre per a persones soles, que obriran abans que s'acabi l'any, segons va anunciar ahir la regidora de Qualitat de Vida, Maite Fandos.

En concret, els diferents equips de la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar (de la qual formen part 27 entitats) amb la col·laboració de l'Obra Social La Caixa i uns 700 voluntaris van localitzar el 8 de novembre a la nit un total de 838 persones al carrer, davant de les 658 que s'havien detectat tres anys abans. Aquell mateix dia el consistori tenia constància de la presència de 695 persones en assentaments (el 2008 eren 265) i de 1.258 que estaven acollides temporalment en recursos privats o públics de la ciutat. El perfil de la persona que dormia al carrer era el d'un home d'entre 26 i 45 anys que pernoctava en algun tipus de cobert (en caixers o en portals) principalment als districtes de l'Eixample i Ciutat Vella. Una foto que no ha canviat gens de la que se'n va obtenir el 2008.

Per contra, sí que s'han produït dos canvis notables que l'autor de l'estudi, Albert Sales, va qualificar ahir de «llums d'alarma»: d'una banda, l'increment de famílies que s'han quedat sense casa, i de l'altra, l'augment de persones autòctones que estan allotjades en centres d'acollida, i que ja superen la meitat dels usuaris (52%) dels recursos destinats a oferir aixopluc nocturn. Respecte del primer, les últimes referències de què disposa el consistori parlen que el març del 2011 un mínim de 114 persones acollides en equipaments socials formaven part de famílies, una xifra que al novembre ja havia apujat a 174. Per aquest motiu, el consistori té previst accelerar la posada en marxa d'un equipament destinat a elles, que es traduirà en un centre d'uns 40 pisos que estarà enllestit abans que s'acabi l'any. Així mateix, s'obrirà un altre alberg per allotjar-hi temporalment persones soles i s'ampliarà la xarxa de menjadors socials.

LLOGUERS BAIXOS / Paral·lelament a l'assistència, va remarcar Fandos, el consistori reforça la tasca de prevenció. Amb aquest objectiu, i després d'arribar a un acord amb el Col·legi de Procuradors, ha fructificat la petició feta per l'ajuntament de conèixer amb antelació els casos de desnonament per actuar amb temps en el cas que els afectats no tinguin cap alternativa d'allotjament. En aquesta mateixa línia, vol captar pisos buits i convèncer els seus propietaris -convertint-se el consistori en avalador- perquè els lloguin a baix preu a persones sense sostre.

Vegeu el vídeo de

Notícies relacionades

la nit del recompte

a e-periodico.cat