ACORD CIUTADÀ

BCN i 473 entitats ratifiquen el pacte a favor de la inclusió

El consistori preveu aprovar abans de l'estiu el nou pla d'accions socials

Les dues parts consensuen un text per a una estratègia anticrisi conjunta

Un moment de l’acte protagonitzat per l’ajuntament i les entitats, ahir, a la biblioteca Jaume Fuster.

Un moment de l’acte protagonitzat per l’ajuntament i les entitats, ahir, a la biblioteca Jaume Fuster. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARI SANZ / Barcelona

L'Ajuntament de Bar­celona i representants de 473 entitats socials van escenificar ahir en una jornada celebrada a la biblioteca Jaume Fuster, a la plaça de Lesseps, la ratificació de l'acord ciutadà que van segellar el 2006 en favor de la inclusió social. Ho van fer amb una declaració conjunta per afrontar units les conseqüències de la crisi social, que ja ha deixat a la ciutat 36.085 persones sense cap prestació per desocupació, un 7% més que fa un any.

La tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Maite Fandos, va agrair al seu predecessor en el càrrec, el president del grup municipal d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, present en l'acte, «la bona feina» realitzada amb les entitats socials, una tasca que tindrà continuïtat, segons va garantir. En aquest sentit, el director de Càritas de Barcelona, Jordi Roglà, va felicitar els dos regidors perquè «tot i el canvi de govern es pugui continuar amb la mateixa participació», i va aprofitar l'ocasió per reivindicar, una vegada més, un pacte consensuat en favor de l'ocupació i la creació d'ocupació, així com per recordar que la pobresa està afectant especialment la infància.

DIRECTRIUS / El manifest que va rubricar la continuïtat de l'acord, que va ser llegit per Pepín de la Rosa, president del Col·legi d'Educadors Socials de Catalunya, constata «la necessitat d'establir uns objectius i uns programes que articulin tots els recursos públics d'iniciativa social i voluntaris per respondre més àmpliament i eficaçment» als problemes de la ciutadania. Així mateix, el text ressalta la importància del Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 que està elaborant l'ajuntament amb les aportacions de les entitats, i que serà la guia del mapa de les polítiques socials.

Notícies relacionades

Aquestes directrius, que el consistori preveu aprovar abans de l'estiu, inclouran, va recordar Fandos, una planificació d'equipaments per atendre els sense sostre, la universalització de l'atenció domiciliària a la gent gran, i un reforç de les polítiques en favor de la inclusió dels immigrants, ja que, va assenyalar, ha quedat enrere l'època en què arribaven massivament i es donava prioritat a l'acollida.

El document presentat ahir també alerta que la taxa de risc de pobresa a Barcelona se situa en el 36,8% de la població abans de les inversions i prestacions socials. Davant d'això, la regidora va subratllar que el pressupost social creixerà aquest any un 8%, i que algunes partides destinades a l'atenció a les persones pujaran molt per sobre d'aquesta xifra. En aquest marc, va posar com a exemples la despesa destinada a menjadors socials, que creixerà un 70%, a teleassistència, un 30%, així com la creació d'un fons de dos milions d'euros per a emergències so­cials.