PEL·LÍCULES DOCUMENTALS

El cine que reflecteix la vida

DocsBarcelona compleix 15 anys amb 25 títols que reflecteixen la convulsa realitat de principis del segle XXI. El certamen arriba a la Pedrera, al CCCB i al Petit Palau.

’Rouge parole’, d’Elyes Baccar, que analitza la ’primavera àrab’.

’Rouge parole’, d’Elyes Baccar, que analitza la ’primavera àrab’. / docsbarcelona

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA

Un tros de la realitat, una intel·ligent mirada i la creació artística són els punts en què es recolza una pel·lícula documental que aspira a ser espai de reflexió i una experiència cinematogràfica. Així ho veu Joan González, director de DocsBarcelona, trobada que celebra en diverses seus -entre elles el Palau de la Música, el Centre de Cultura Contemporània i la Pedrera- la seva 15a edició ambmasters class, ponències de directors, presentacions de projectes, premis i projeccions especials de destacats títols seleccionats per festivals internacionals, com la cinta inauguralIthemba, que avui es programa al cine Renoir Floridablanca.

Ithemba significa esperança en ndebele, llengua dels matabele de Zimbàbue. Els protagonistes del film, dirigit per Elionor Burkett, són vuit joves discapacitats que creen un grup de música i així se senten forts davant l'adversitat.

Notícies relacionades

The human towerés el documental escollit per a la clausura, que se celebrarà al Petit Palau diumenge. Entre els 25 documentals destaca¡Vivan las antípodas!, de Víctor Kossakovsky, que retrata amb imatges impressionants els pocs llocs que estan situats en punts totalment oposats.

Laprimavera àrabinspiraRouge parole, emotiu relat sobre la lluita per la llibertat i per la dignitat. En el mateix territori de les emocions hi haGive up tomorrow, de Michael Collins, fundador de Thoughtful Robot, una productora de Nova York compromesa amb casos de justícia social que impulsen canvis. És el cas d'aquest documental premiat a Tribeca, que revisa la dramàtica història de Paco Larrañaga, el jove hispanofilipí condemnat a la pena capital a les Filipines i que compleix condemna a Martutene. Gràcies a aquesta pel·lícula, el cas s'està revisant.