lenta recuperació ciutadana d'una vella cooperativa obrera

Sants encarrega als veïns les bases del concurs de la Lleialtat

El barri va decidir fa un any demanar la rehabilitació de l'edifici abandonat

Les obres costaran uns cinc milions i convertiran l'espai en un centre social

Un racó de l’interior de la cooperativa.

Un racó de l’interior de la cooperativa. / PLATAFORMA LLEIALTAT SANTSENCA

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

Malgrat que per als que no n'estiguin gaire al corrent passejar per davant continua resultant bastant desolador, donat l'aspecte abandonat que ofereix l'exterior de la finca, la recuperació ciutadana de la Lleialtat Santsenca s'ha posat en marxa... i sembla que a bon ritme. Just quan es compleix un any de la constitució formal de la Plataforma Lleialtat Santsenca -creada per més de 60 entitats del barri per reivindicar la rehabilitació i recuperació ciutadana de la vella cooperativa obrera del carrer d'Olzinelles-, el districte ha sol·licitat a aquesta entitat -que té entre els seus impulsors més actius el grup d'arquitectes socials La Col- els estudis previs que serviran per convocar el concurs del projecte de rehabilitació o, el que és el mateix, per redactar el full de ruta que caldrà seguir en les obres de la nova Lleialtat.

L'encàrrec municipal, firmat el dia 2, inclou una recopilació fotogràfica de l'estat actual de l'interior de l'actualment ruïnós edifici -les fotos que acompanyen aquesta informació formen part d'aquest treball-, un alçament dels plànols de la centenària edificació, i un estudi d'alternatives per definir-ne els usos. El jove Carles Baiges és l'arquitecte del col·lectiu La Col que encapçala l'estudi, que serà presentat al febrer. «Abans, al gener, organitzarem dos nous tallers amb veïns i entitats per acabar de definir els usos», apunta.

«Estem molt contents que ens hagin demanat la redacció de les bases a nosaltres, ja que no tindria sentit començar de zero, quan hi ha un grup de persones que fa molt de temps que hi treballa», prossegueix l'arquitecte, que afegeix que una de les clàusules que s'inclourà en les bases és que l'equip encarregat del projecte definitiu tingui experiència en participació ciutadana. I és que la intenció de la plataforma que hi ha darrere de la iniciativa és que tot el procés conservi al màxim possible l'esperit cooperativista amb què va néixer la Lleialtat, i que va perdurar fins al 1936, any en què va tancar les portes per no tornar a obrir-les ja que havia esclatat la guerra civil.

En un dels últims plens del districte celebrats per l'anterior mandat, tots els grups polítics municipals van aprovar per unanimitat una declaració institucional que concloïa «la necessitat urgent de fer un estudi de l'estat de l'edifici, un projecte de rehabilitació i incloure'l en el pròxim pla d'actuació del districte», cosa que, de moment, està succeint, i la intenció és que el projecte s'encarregui i es realitzi durant aquest mandat. Una vegada la plataforma presenti les bases al febrer, l'ajuntament obrirà el concurs per al projecte de reforma, al qual probablement li surtin múltiples nòvies, atesa la travessia pel desert que viu el sector. Un altre tema serà l'execució d'aquestes obres, que es calcula que tindran un cost d'uns cinc milions.

FALTA D'ESPAIS / Un dels objectius que persegueix la plataforma per la recuperació d'aquesta cooperativa

Notícies relacionades

-que consta de 1.600 metres quadrats de titularitat municipal-, és crear un equipament ciutadà per a ús i gaudi de veïns i entitats del barri, és a dir, intentar resoldre definitivament el problema endèmic de falta d'espais per al teixit associatiu a Sants, un barri especialment actiu i reivindicatiu, ple d'exemples d'espais públics guanyats després d'anys de lluita: des de les Cotxeres fins al Vapor Vell passant pel parc de l'Espanya Industrial.

Amb el projecte arquitectònic decidit, s'haurà de definir també la gestió del nou espai. Però això serà una altra lluita.