PER CUINAR EL CAP DE SETMANA

Dolços per a Tots Sants

Diferents cultures creuen que als difunts no els agrada la sal, i en la seva festivitat se'ls invoca amb panellets i carbasses ensucrades. És època de fruita seca i de cireres confitades a les places catalanes.

La parada de fruita seca Morilla és una de les més visitades de la Boqueria.

La parada de fruita seca Morilla és una de les més visitades de la Boqueria. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Miquel Sen
Miquel Sen

Periodista

ver +

Els vius disposem de molts dies per celebrar grans banquets. En canvi als morts només se'ls dediquen els festins de sants i difunts, seguint una tradició culinària en què coin-

cideixen diverses cultures. Un punt en comú és la creença que als difunts no els agrada la sal. Com si estiguessin a règim, els invoquem amb dolços, panellets en l'àmbit mediterrani i carbasses ensucrades als pobles celtes.

Els nostres costums culinaris d'aquestes festes han omplert els mercats de carbasses de Halloween i dels ingredients bàsics per elaborar panellets. Per un euro el quilo podem comprar bones carbasses de la varietat rabaquet, ideals per cuinar, mentre que si es tracta d'aconseguir pinyons de primera s'han de triar els que provenen de pinedes castellanes. Els pinyons xinesos tenen la mateixa forma, però no tenen olor ni gust.

AMETLLES I PINYONS / Com que la qualitat es paga, els pinyons sorians costen 39,50 euros el quilo, i 27 euros, els xinesos. No ens hem d'espantar, perquè amb 100 grams de pinyons podem recobrir un bon nombre de panellets. Un altre ingredient fonamental és l'ametlla marcona. Amb aquesta es pot fer un bon estalvi si la comprem mòlta a nou euros el quilo. De fet són les mateixes marcona que senceres costen 17,50 euros el quilo. Per convertir-les en farina s'escullen de la mateixa qualitat però les de calibres inferiors. Les avellanes, juntament amb les castanyes i moniatos, també formen part de l'aparador tan visual d'aquests dies.

Notícies relacionades

Morilla a la Boqueria té avellanes negret, amb DO de Reus a 14,50 euros el quilo, nous del país i de Califòrnia, econòmic pastís de codony, més les indispensables cireres en almívar que acaben coronant alguns panellets. Les castanyes, com tots els ingredients que es venen als mercats, marquen preus diferents, en aquest cas depenent dels calibres i de les procedències. Continuen cotitzant a l'alça les castanyes gallegues, que poden superar llargament els sis euros el quilo. De bona qualitat i més econòmiques són les recollides a l'extremenya vall del Jerte, o als castanyers que separen Lleó de Galícia.

L'atenció pels ingredients que marquen la cuina de Tots Sants no ens pot fer oblidar la resta de productes de temporada, com les primeres exquisides peres flor d'hivern, els grelos, que costen un euro el menat, o el múltiple receptari que evoquen cabrits i bens. La màxima economia seria atrevir-se amb un cabrit sencer. A Serrano de la Boqueria val 16,90 euros el quilo i ben trossejat dóna per a moltes racions, o buscar un tardoral estofat de be a base de coll i pit, un guisat antic i tradicional, tan integrat al nostre paisatge culinari com unes dolces postres a base de panellets i castanyes.