TROBALLA ARQUEOLÒGICA A BARCELONA

Generalitat i Ajuntament de Barcelona decideixen no conservar la vil·la romana de La Sagrera

L'anunci es produeix quan les obres de l'AVE han ocupat ja l'extrem nord del jaciment

Les obres de l’AVE tapen a poc a poc la vil·la romana trobada a la Sagrera. / MÒNICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
RAMON COMORERA / Barcelona

Les restes de l'extensavil·la romana descoberts a lesobres de l'AVE al'estació deLa Sagrera no es conservaran, segons han decidit la Generalitat, l'autoritat final en el tema, i l'Ajuntament de Barcelona, que dirigeix l'excavació a través del Museu d'Història. Els murs de les habitacions, passadissos i termes seran derruïts després d'extreure el mosaic i alguns fragments de pintures i altres elements d'interès que s'han trobat. L'anunci l'ha fet el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, justificant la decisió perquè segons els experts de les dues institucions, les ruïnes "tenen un valor documental però no patrimonial".

El complex agrícola, residencial i termal de la vila de 1.100 metres quadrats serà documentat de forma exhaustiva i es reproduirà enuna maqueta i en unmuntatge audiovisual en 3D. També es restaurarà l'únicmosaicdescobert i es farà una rèplica virtual que incorporarà una simulació de les parts desaparegudes. Ciurana va insistir que abans de prendre la decisió de no conservar el recinte fins i tot s'ha consultat amb experts "de l'entorn de l'Administració" que han avalat el "baix interès" de la vil·la.

Les excavacions, iniciades al juliol, seguiran encara quatre setmanes més, però les obres del vial soterrat per a cotxes que es construeix just en aquella zona podran anar avançant a mesura que es vagin considerant esgotats els treballs dels arqueòlegs. La decisió de no conservar la vil·la la va prendre dimarts la comissió de seguiment de les obres de La Sagrera, va explicar Ciurana.

Les obres avancen 60 metres

Notícies relacionades

Aquell mateix dia, no obstant, el jaciment ja no estava sencer. El formigó del vial cobria l'extrem nord de les restes. Des que EL PERIÓDICOva revelar el dia 2 l'existència de la vila i les excavacions que s'hi realitzaven en secret, la base i les parets del túnel del vial s'han allargat uns 60 metres fins a cobrir els dos murs d'unpassadís romà recobert amb elpaviment ceràmic denominatopus signinum. L'autorització per "desmuntar" aquest passadís i cobrir la zona l'havia donat la Generalitat a l'agost abans de revelar-se l'existència de la vila.

Adif, responsable dels treballs de l'estació de La Sagrera, va explicar que "no s'ha avançat més enllà de l'autorització". La gruixuda placa de formigó de la base del vial i els operaris que treballen a l'obra es troben ara a escassos dos metres de les restes de parets, també amb paviments, de les habitacions disposades en bateria destapades en aquest lloc. Les parets ja desaparegudes podrien correspondre, segons els arqueòlegs municipals, a un espai ornamental similar a unsantuari mitològicdedicat a les nimfes. L'excavació a càrrec de 7 arqueòlegs i 58 auxiliars continua.