La seguretat a la capital catalana

Falsos operaris enganyen avis per robar-los a casa seva mateix

Els lladres simulen aquests treballs per poder entrar als pisos, on treuen armes de foc

5
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO
BARCELONA

Qui truca a la porta? Els últims mesos, algunes desenes de barcelonins han estat atracats dintre de les seves vivendes per lladres que, perquè se'ls obrís la porta, es van fer passar per operaris del gas, tècnics de telefonia, metges i infermeres del seu ambulatori, germans de veïns morts... La majoria de les víctimes han estat avis, que aquests lladres consideren més fàcils d'enganyar. No obstant, fins i tot en aquests robatoris hi ha estils: així alguns d'aquests lladres, dins del pis, mantenen l'engany i roben aprofitant-se de la distracció del propietari. Altres, en canvi, el que fan és, quan s'obre la porta, treure una arma i amenaçar el resident perquè els entregui els diners i les joies. El portaveu del Sindicat de Mossos d'Esquadra-CCOO, Antoni Castejón, alerta que en aquests atracaments en pisos s'estan fent servir cada vegada més armes de foc.

OPERARIS Falsos tècnics del gas i el telèfon

Ja sigui en la seva versió del gas, la llum, l'aigua o el telèfon, la del fals operari és el tripijoc actualment més utilitzat en aquest tipus de robatoris. Un individu vestit amb granota de treball i que fins i tot mostra un carnet de l'empresa truca a la porta dient que ve d'inspecció rutinària, que han avisat d'una fuga o que toca la revisió de la caldera. En el cas de la caldera, hi ha a més la versió de l'estafa. El fals operari el que fa és simular una inspecció de la instal·lació i cobrar-la en efectiu al propietari. Les companyies ja han fet diversos avisos en els quals assenyalen que les revisions autèntiques no es paguen mai en efectiu, sinó que s'inclouen a la factura mensual.

En la versió de la telefonia, l'argument que acostumen a utilitzar és que es necessita passar perquè han de tirar uns cables des de la teulada i han d'enganxar-los des de la finestra d'aquell pis. Una veïna de Ciutat Vella va ser atracada per aquest mètode el dia 31 d'agost. A les dues del migdia, algú va trucar a la porta assegurant que era el lampista que venia a arreglar una fuga. A l'obrir, dos homes armats amb una pistola van entrar al pis, van lligar la dona i es van emportar 2.400 euros.

FORÇA BRUTA Una empenta només d'obrir la porta

En alguns casos, ni tan sols es recorre a l'engany. Els lladres truquen a la porta i, quan s'entreobre, s'hi llancen amb força, tirant enrere el resident. És el cas d'una parella amb un nen petit que va ser atracada a finals d'agost al seu pis de Sant Andreu. Algú va trucar a la porta i ells la van entreobrir. En aquell moment, des de fora van empènyer amb força i dos paios, armats amb pistoles, van entrar a la vivenda. Amb les armes van amenaçar la parella i els van lligar les mans a l'esquena. Amb els propietaris emmordassats, els lladres van buidar la casa, i es van emportar joies i rellotges per valor de 3.000 euros. Abans d'anar-se'n, van agafar un ganivet i el van donar al nen, de només cinc anys, a qui van ordenar que, quan ells marxessin, tallés les cordes que llligaven els seus pares.

SANITARIS Metges i infermeres que no ho són

En aquest cas, els lladres s'aprofiten de la confiança que molts avis dipositen en els professionals de la medicina. Truquen fent-se passar per metges o infermeres enviats pel seu ambulatori. Asseguren que són un servei nou d'atenció domiciliària a gent gran del barri i, per aquest motiu, aquests solen obrir-los la porta sense dubtar. Una vegada dins, aprofiten una distracció per robar-los els diners i les joies.

MISSATGERS Paquets i cartes que no s'esperen

El lladre truca al timbre i assegura que porta un paquet o una carta certificada per al propietari d'aquella vivenda, amb un nom que ha mirat abans a la bústia d'entrada. Per aquest motiu, per poder semblar més reals, sempre que truquen, donen el nom del propietari de la vivenda. Si l'home es resisteix a obrir-li, el fals missatger insisteix que necessita que, almenys, li firmi l'albarà de l'entrega.

COL·LECTES Flors per a un veí difunt

En aquest mètode, el lladre acostuma a ser una dona que es presenta informant de la mort d'un veí de l'immoble de qui diu ser germana o familiar pròxima. Després de simular una profunda afectació per la mort, comunica al propietari del pis que s'està fent una col·lecta per comprar-li una corona de flors. Amb les flors hi ha una altra versió que consisteix que una dona truca a la porta i diu que porta un ram per a la propietària. Per l'espiell, efectivament es veu la dona amb les flors. Quan se l'hi obre, surten ocults del replà un o dos homes que irrompen a la vivenda. Un altre cas és el d'una persona, o més d'una, que truquen a la porta demanant diners en metàl·lic per a un projecte solidari. Arriben fins i tot a dir que amb un euro en tenen prou. La raó és que aprofiten el moment que la víctima va a buscar els diners a l'interior del pis per ficar-s'hi i agafar la primera cosa de valor que hi troben.

PER ANAR-SE'N DE CASA Avisos simulats de la policia

Alguns lladres, quan identifiquen un pis que els resulta interessant per fer-hi un robatori, el que fan és intentar fer sortir el propietari de la vivenda i així poder-hi entrar quan no hi ha ningú. Per aconseguir-ho, fan servir diversos mètodes. Un d'ells és trucar fent-se passar per mossos d'esquadra i comunicar al propietari que ha estat denunciat i que ha d'anar a la comissaria. Quan hi arriba, descobreix que no li ha trucat cap policia. Mentrestant, els lladres aprofiten per buidar-li el pis.

Notícies relacionades

IMATGE DE CONFIANÇA L'esquer de la dona atractiva

En els atracaments a administradors de finques, s'ha detectat l'ús de dones atractives com a esquer. Són elles les que truquen a la porta perquè el propietari, quan miri per l'espiell, no desconfiï. En el moment que s'obre la porta, la dona es retira i apareixen diversos encaputxats armats amb pistoles que atraquen l'establiment.