La seguretat ciutadana

El robatori de penjolls d'or es dispara i s'acarnissa en les àvies

Patrullers dels Mossos alerten de l'auge de les bandes de falsos policies

Al Raval actua un grup de dones conegudes com les 'agafatesticles'

EL ROBATORI DE LA TACA 3 A dalt, una carterista ajuda una japonesa a netejar-se una taca que ella li ha fet al parc Güell, dijous. Al mig i a sota, a la dreta de les imatges, la companya introdueix la mà a la bossa de la turista.

EL ROBATORI DE LA TACA 3 A dalt, una carterista ajuda una japonesa a netejar-se una taca que ella li ha fet al parc Güell, dijous. Al mig i a sota, a la dreta de les imatges, la companya introdueix la mà a la bossa de la turista. / VICENS FORNER

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO
BARCELONA

El robatori de cadenes i rellotges d'or és, amb diferència, el delicte que ha augmentat més en els últims mesos, i ha generat una considerable alarma social perquè les seves víctimes acostumen a ser dones espanyoles d'edat avançada que, de resultes de l'estrebada, acaben caient a terra i pateixen lesions que, a vegades, poden ser de consideració. A diferència de la majoria de robatoris, aquest no es produeix només als carrers de Barcelona sinó que afecta tot Catalunya, i té lloc a peu de carrer i també a bord dels trens de la xarxa metropolitana de Rodalies.

«Jo anava pel carrer i de sobte vaig notar una estrebada al coll», recorda una veïna de l'Eixample de 90 anys a qui, mitjançant una violenta estirada, li van arrencar la cadena i el crucifix. «El que em sap més greu és el valor sentimental», relata.

Els autors d'aquestes estrebades, de totes les nacionalitats, són coneguts com acadenersi la seva activitat s'ha vist incitada en els últims mesos per l'important increment en el preu de l'or. «Aconsegueixen donarli una sortida molt ràpida a aquesta mercaderia. A més els la paguen bé», diu un patruller dels Mossos, que detalla els llocs on revenen el botí. «Hi ha pisos particulars en què es compra or. També algunes botigues de compra venda de metalls preciosos adquireixen sota mà mercaderia robada», comenta.

Notícies relacionades

CONTROL ANTIDROGA / Un altre mètode delictiu que s'ha incrementat és el dels falsos policies. «És un delicte que estan cometent bandes de romanesos, pakistanesos i iranians», comenta un agent dels Mossos. Els falsos policies aborden la víctima en anglès o espanyol i li mostren una placa falsificada (a vegades se la pengen al coll) i li asseguren que es tracta d'un control antidroga, així que demanen que els ensenyin l'interior de les bosses o motxilles i la documentació. Quan agafen la cartera del turista, aprofiten per robar-li diners i targetes de crèdit. A vegades, els porten a un lloc apartat on els atraquen.

Alguns turistes han estat assaltats al Raval per un grup de dones que s'ha guanyat el malnom d'agafatesticlesi actuen per parelles i de matinada. Una víctima va explicar com, quan passejava amb la seva dona i un amic, va veure allunyar-se dues noies que semblaven prostitutes. «Quan estaven al costat nostre, i simulant insinuar-se, se'm van enganxar i una em va agafar violentament pels testicles. Jo vaig intentar alliberar-me'n. Mentrestant, l'altra em va ficar la mà a la butxaca i em va robar un feix de bitllets», relata.