ÈXIT D'UNA REIVINDICACIÓ CIUTADANA A SANTS-MONTJUÏC

Vida nova a Can Batlló

La biblioteca Josep Pons obre demà a la nau del recinte fabril que els veïns han començat a rehabilitar

Els habitants del barri insisteixen que queden moltes coses per aconseguir

Tasques pendents 8 Un dels espais de la nau encara per arreglar.

Tasques pendents 8 Un dels espais de la nau encara per arreglar. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

El miracle de Can Batlló és la viva imatge que en aquesta vida, perquè les coses tirin endavant, no hi ha res com posar-hi il·lusió i ganes. Demà, 11 de juliol, just un mes després de l'emotiva i simbòlica entrada al reivindicat recinte fabril, obrirà les portes la biblioteca popular Josep Pons. Serà el primer dels usos de la nova vida de Can Batlló. Com el seu nom indica, serà una biblioteca«popular».És a dir, el miler llarg de volums d'allò més heterogeni de què disposa -degudament catalogats per la comissió corresponent- han estat donats per veïns i entitats de la Bordeta. I també seran ells, els mateixos veïns, els responsables de gestionar-la i vetllar pel seu bon funcionament. Obrirà de dilluns a dissabte de 12.00 a 14.00 i de 17.00 a 21.00 hores.

Han estat setmanes, en realitat mesos, de treball fort, i la cosa no ha fet més que començar.«La intenció és dedicar l'estiu a endreçar la resta de la nau. No ens avorrirem, no», assenyala Jordi Soler, portaveu de Salvem Can Batlló. El bloc 11 de l'immens recinte fabril cedit per la propietat a l'ajuntament i per aquest als veïns davant de la seva imminent ocupació té 1.500 metres quadrats, dels quals la biblioteca ocupa de moment només un petit entresolat.«Això només és el principi. Encara hi ha molts llibres per col·locar i el projecte ha d'acabar de prendre forma. Per exemple, l'església de Sant Medir ens cedeix tot el seu fons bibliogràfic», explica Jordi Falcó, un altre dels veïns implicats en el projecte.

La disparitat de formes i mides de taules i cadires delata el seu origen, i en fan bandera.«¡Mira que n'hem tret de partit dels dilluns dels trastos!»,explica Lali Daví, arquitecta del col·lectiu La Col, una de les entitats més actives en la recuperació de l'espai, en al·lusió al dia de recollida d'objectes voluminosos al barri.

Per afrontar una gesta tan grossa, convertir 1.500 metres quadrats de nau abandonada, bruta i plena de trastos en un gran espai veïnal on acollir activitats de tota mena, s'han dividit en comissions. De negociació, de premsa, de difusió, d'infraestructures, de disseny de l'espai, d'activitats, de biblioteca i de model de gestió.«Volem que Can Batlló reprodueixi el model de societat que perseguim. Sabem que avancem de manera lenta, però no ens importa, perquè el camí és llarg», reflexiona Soler.

Només un primer pas

Notícies relacionades

Tot i estar entretinguts amb la rehabilitació de la nau, els veïns tenen clar que el seu objectiu final és la«verdadera»recuperació de l'espai -no en va l'antiga fàbrica ocupa el 25% del barri- i continuen amb la lluita.«Ens han cedit un local, però volem la zona verda, el CAP, els equipaments..., que compleixin tot el que es va acordar»,insisteixen. Com a reivindicacions a curt termini, el col·lectiu insisteix que l'espai torni a ser una zona permeable, de pas. Que uneixi el barri en comptes de dividir-lo.

També tenen molt clar que al davant de la nau recuperada hi volen una gran plaça.«Comprenem que ara no tenen diners per construir, d'acord. En realitat només demanem que tirin a terra totes aquestes naus que ja estan buides, i nosaltres ja ens encarregarem de plantar-hi els arbres i de col·locar-hi els bancs», explica Falcó. En realitat, no seria tan diferent del que ja estan fent amb la primera nau. Amb il·lusió i ganes, és clar.