Nou responsable de l'ordre públic a la capital catalana

Trias escull Joan Delort com a cap de la seguretat de Barcelona

El nou gerent designarà un càrrec de la Guàrdia Urbana per substituir l'actual cap, Xavier Vilaró

L'exalt càrrec d'Interior amb CiU, PSC i ICV-EUiA va ser, fins al gener, el responsable dels Mossos

Delort, al centre, al costat del conseller Pomés (dreta), el 2003.

Delort, al centre, al costat del conseller Pomés (dreta), el 2003. / ARXIU / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / XABIER BARRENA
BARCELONA

Videocomentari d'aquesta informació a http://epreader.elperiodico.cat

El repetidíssim (a vegades amb tot el sarcasme del món per part de l'oposició)govern dels millorsd'Artur Mas, és, en realitat, una còpia d'una vella promesa de Xavier Trias, que al seu dia va assenyalar que comptaria amb persones vàlides amb independència de l'adscripció política o càrrecs passats. Elegit per al primer nivell el seu equip de regidors de confiança, els que han travessat durant vuit anys el desert de l'oposició municipal, Trias busca ara construir el seu equip de gerents, aquell càrrec clau que és a la vegada l'últim escalafó polític i el primer executiu. L'enllaç entre el comandament polític i el tècnic. Segons va poder saber EL PERIÓDICO de fonts policials i, així ho va avançar ahir en la seva edicióonline a les 18.02, l'exalt càrrec d'Interior (sota tres colors polítics diferents: CiU, PSC i ICV-EUiA) Joan Delort serà el gerent de Seguretat (que també inclou Prevenció i Mobilitat), sota la supervisió del primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn. Això suposa que passa a liderar la Guàrdia Urbana l'home que fins fa sis mesos era el cap màxim dels Mossos.

Delort, de 43 anys i potser l'alt càrrec amb més experiència en temes de seguretat a Catalunya, serà el cap polític i a la vegada el primer executiu de la Guàrdia Urbana. A més, la seva experiència com a director general de Trànsit a Catalunya, on va ser pioner en mesures com les penes de presó per als conductors imprudents, l'avalen com a responsable de la mobilitat de la ciutat.

Delort elegirà el substitut de l'actual superintendent, Xavier Vilaró, perquè l'alcaldein pectore,Xavier Trias, ja va anunciar que una de les seves primeres decisions, després de prendre possessió del càrrec l'1 de juliol, serà firmar l'acomiadament d'aquest comandament.

RECANVI INTERN / Segons va poder saber aquest diari, malgrat els múltiples rumors que circulen per Montjuïc

-on es troba el quarter general de la policia local barcelonina-, el substitut de Vilaró sortirà de la mateixa Guàrdia Urbana. No hi haurà fitxatges, i això acabarà amb un dels principals temors que tenien aquests dies els membres de la policia local, i és que serien llocs sota el comandament d'un mosso d'esquadra. Delort, a més, tindrà l'encàrrec de portar a la pràctica les promeses que Trias va fer en campanya. El líder municipal nacionalista va advocar per comptar amb un nombre més elevat d'agents efectuant tasques de seguretat al carrer i minimitzar el nombre d'urbans a les oficines.

Delort, en realitat, torna a casa, ja que aquest alt responsable va començar la seva carrera policial com a guàrdia urbà de Barcelona, curiosament llicenciant-se en la mateixa promoció que el pròximament defenestrat Vilaró. El nou gerent rellevarà en el càrrec Joan Albert Dalmau i el seu nomenament ha generat certa estupefacció dins de la Guàrdia Urbana, els membres de la qual veien en Delort el cervell gris d'una estratègia perquè els Mossos desplacessin la policia local de Barcelona. Passions corporativistes a part, Delort no és que acabi d'arribar a la seguretat de Barcelona. En realitat, ell és un dels arquitectes

-potser el principal- del sistema policial que des del 2005, amb el desplegament dels Mossos, regeix a la ciutat i que s'ha demostrat que és poc eficaç per contenir tant els petits furts com els robatoris en pisos. De fet, era notori que, en l'època en què va ocupar el càrrec de director general de la policia, la cooperació entre urbans i mossos era gairebé nul·la i que la policia local barcelonina col·laborava més amb el Cos Nacional de Policia.

Notícies relacionades

A L'ALTRE BÀNDOL / «D'experiència, naturalment, no n'hi falta», comenta amb sarcasme un membre del cos, que reconeix que Delort, per la seva anterior etapa, no desperta gaires simpaties. «Però era el moment que era i ell estava a l'altre bàndol», assenyalen.

La seva arribada a més es produeix en el pitjor moment de relacions entre mossos i urbans. La desconfiança mútua s'ha disparat després del polèmic desplegament a la plaça de Catalunya del 27 de maig, en què els policies locals barcelonins van tenir ordres de no fer servir les seves porres sota cap concepte, i això va portar els mossos a acusar-los d'haver-los deixat abandonats a la seva sort en una greu situació d'inferioritat davant dels indignats que es van concentrar a l'enclavament.